Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

VVD nedēļas laikā saņēmis 30 sūdzības par būtiskiem vides pārkāpumiem

© Ģirts Ozoliņš/MN

Valsts vides dienests (VVD) nedēļas laikā no iedzīvotājiem saņēmis 30 sūdzības, kuras pārbaudot, konstatēti būtiski vides pārkāpumi, informē VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Ar dažāda veida atkritumiem piesārņota aptuveni 1000 kvadrātmetrus (m2) liela teritorija Sventes pagastā, Latgalē, neatbilstoši vidē uzglabāti naftas produkti Apes pagastā, Vidzemē. Tāpat uzglabāti un dedzināti dažāda veida atkritumi privātīpašumā Smārdes pagastā, Kurzemē, nelegāli aizbērts Vārnupes posms Zemgalē, kā arī ar kanalizācijas saturu piesārņota teritorija Ķekavas novadā.

Ilgstoša, apzināta un patvaļīga atkritumu savākšana un uzglabāšana, kā nopietns vides pārkāpums, iezīmējas vairākos reģionos. Oļšankas ciematā, Sventes pagastā, Augšdaugavas novadā, apsekotajā objektā konstatēta ražošanas, tajā skaitā bīstamo, sadzīves atkritumu un būvgružu izgāztuve, kuras teritorijā raktas bedres ar mērķi atkritumus apglabāt.

Tāpat, reaģējot uz iedzīvotāju sūdzību, Tukuma novada Smārdes pagastā par to, ka privātmājas teritorijā tiek izjauktas automašīnas, dedzinātas plastmasas detaļas un vadi, VVD atklājis ar dažāda veida atkritumiem piesārņotu teritoriju. Abos iepriekš minētajos objektos tiks sākts administratīvā pārkāpuma process, kas paredz ne vien sodu, bet konkrēto teritoriju sakopšanu, skaidro Jalinska.

Apes pagastā, Smiltenes novadā, VVD inspektori pēc iedzīvotāja ziņojuma pārbaudes konstatēja, ka īpašumā aptuveni 10 metrus garā un 5 metrus platā bedrē bez seguma uzglabājas naftas produkti. Blakus bedrei atradās ekskavators un divi metāla konteineri, kas arīdzan pildīti ar naftas produktiem. Naftas produktu tālākās noplūdes vidē pārbaudes laikā netika konstatētas. Nekustamā īpašuma īpašnieks pārbaudes laikā skaidroja, ka, sākot teritorijas sakopšanu pie vecā angāra, tika atrasta tilpne ar bitumam līdzīgu vielu. 16 tonnu naftas produktus saturošu atkritumu jau nodotas atkritumu apsaimniekotājam, kā arī tiks organizēta bedrē esošās vielas un ar naftas produktiem piesārņotās augsnes izņemšana un nodošana. VVD teritorijas īpašniekam uzdos veikt piesārņotās teritorijas sakārtošanu atbilstošā stāvoklī un teritorijā esošo atkritumu savākšanu un nodošanu atkritumu apsaimniekotājam. Patlaban lietas apstākļi tiek vērtēti, pēc izvērtējuma tiks sākts administratīvā pārkāpuma process, norāda VVD pārstāve.

Bauskas novadā, zemnieku saimniecības īpašnieks informēja VVD par viņa īpašumā neatļauti izveidotu pārbrauktuvi pār Vārnupi. Veicot pārbaudi, tika konstatēts, ka veikts daļējs Vārnupes aizbērums ar būvniecības atkritumiem (ķieģeļiem), kā arī upē ievietotas polipropilēna caurules ūdens caurteces nodrošināšanai. Pēc veiktās pārbaudes VVD pieņēmis lēmumu sākt administratīvā pārkāpuma procesu.

Pagājušajā nedēļā VVD saņēma informāciju par piesārņojumu Ķekavas novadā, kur atklājies, ka nomaļā teritorijā vairākkārt ar asenizācijas specialo transportu ir ievesti un izgāzti notekūdeņi un decentralizētās kanalizācijas sistēmas saturs. Par notikušo ir sākts administratīvā pārkāpuma process. Atbildīgajai personai ne tikai nāksies apmaksāt naudas sodu par pārkāpumu, bet arī veikt piesārņojuma seku likvidācijai nepieciešamos darbus - satura izvākšanu un grunts virsējā slāņa noņemšanu un to tālāku apsaimniekošanu, nododot atkritumu apsaimniekotājam.

VVD Operatīvas koordinācijas centra direktors Elmārs Jasinskis atzīst, ka vēl aiz vien ne tikai iedzīvotāji, bet arī uzņēmumi cenšas nopelnīt uz vides rēķina, atkritumus apglabājot vai apsaimniekojot negodprātīgi. Joprojām ir tāda sabiedrības daļa, kas apzināti rada vides piesārņojumu, vienlaikus VVD novēro, ka daļai iedzīvotāju vides jautājumi ir būtiski un nereti vides pārkāpumi tiek atklāti tieši pateicoties iedzīvotāju iesaistei. "Pateicamies tiem iedzīvotājiem, kas ieraugot vides pārkāpumu, ne vien to nosoda, bet aktīvi ziņo atbildīgajiem dienestiem," pauž Jasinskis.

Visērtāk šādos gadījumos to ir izdarīt zvanot uz VVD Operatīvas koordinācijas centra tālruni 26 338 800 vai izmantojot Vides SOS mobilo lietotni.