Daugavā pie Pļaviņām ceļas ūdens

© f64

Pie Pļaviņām ir izveidojies ledus sastrēgums, tā sākums atrodas 0,5 km uz leju no Pļaviņu hidroloģiskās novērojumu stacijas. Sastrēguma augšgalā turpina krāties ledus masa, kas nāk no upes augšteces. Ūdens līmenis ceļas Pļaviņu ūdenskrātuvē. informē Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas dienests.

Pie Pļaviņām ir izveidojies ledus sastrēgums, tā galva (sākums) atrodas 0,5 km uz leju no Pļaviņu hidroloģiskās novērojumu stacijas. Sastrēguma augšgalā turpina krāties ledus masa, kas nāk no upes augšteces. Ūdens līmenis ceļas Pļaviņu ūdenskrātuvē. Šodien plkst. 17:00 Zeļķu novērojumu stacijā vērojama vidēja ledus iešana un ūdens līmenis ir sasniedzis 76,07 m BS, savukārt ūdens līmenis Pļaviņās ir 71,94 m BS. Sākusies palieņu applūšana Aiviekstes grīvas – Zeļķu posmā.

Tuvākajā laikā iespējama ledus iešana un ūdens līmeņa paaugstināšanās Zeļķu – Pļaviņu posmā.Iespējama arī ledus iešana un straujāka līmeņa celšanās pie Pļaviņu pilsētas. Tuvākajās dienās turpināsies upju noteces palielināšanās. Straujāka līmeņu celšanās gaidāma Latgales un Vidzemes upēs.

Situāciju Daugavā pie Pļaviņām novēro 22 cilvēki, tostarp 10 zemessargu un pieci Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki, aģentūrai BNS pastāstīja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis.

Viņš sacīja, ka novērotāji veiks situācijas monitoringu visu diennakti.

Lai arī pašlaik neviena ēka vēl nav applūdusi, Krustpils novadā ceļā uz Grīvas kapiem ir izveidojies neliels izskalojums, kā arī Aiviekstes pagastā 25 metrus garā posmā applūdis pašvaldības grants ceļš uz "Dankeru" mājām.

Trešdien, pēc VUGD lūguma, Pļaviņu tuvumā, izmantojot Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteru "Mi-17", novērotāji izlūkoja arī Daugavas baseinu, lai plašāk varētu izpētīt situāciju. "Veicot lidojumu, mēs novērojām, ka Daugavas posmā pirms Pļaviņām ledus vairs nav, tas nozīmē, ka tuvākajās dienās ledus sablīvējums, kas ir izveidojies Daugavā pretī Pļaviņu centram, nepalielināsies," klāstīja Arnītis.

Ūdens līmenis pie Gostiņiem pašlaik krities par 20 centimetriem.

Jau vēstīts, ka Krustpils pagastā applūdušas divas mājas, no kurām viens iedzīvotājs evakuēts. Savukārt Olainē pie zemkopības kooperatīva "Ezītis" aplūdis grants ceļš aptuveni 200 metru garā posmā.

Aizvadītajā diennaktī Daugavā turpinājās ar ledus iešanu saistītas ūdens līmeņu svārstības. Ūdens līmeņi paaugstinājās par 12-187 cm diennaktī. Līmeņu pazemināšanās novērota pie Polockas, Krāslavas un Līksnas - Nīcgales posmā un Zeļķiem, jo ledus sastrēgumi lejpus šīm novērojumu stacijām virzījās uz leju. Savukārt pie Jersikas līmenis diennaktī cēlās par 114 cm, pie Pļaviņām par 177 cm diennaktī. Ledus iešana un līmeņu svārstības novērotas arī Ogres lejtecē. Pārējās upēs līmeņi paaugstinājās ar intensitāti: Latgalē 8-38 cm diennaktī, Vidzemē 14-62 cm, Zemgalē un Kurzemē 1-21cm diennaktī. Applūdušas Aiviekstes palienes kā arī Lielās Juglas, Dubnas lejteču un Gaujas augšteces palienes.

Daugavas augštecē Veļižas – Suražas posmā vēl saglabājas ledus sega ar vaļumiem, bet ir bijušas ledus sakustēšanās. No Polockas līdz Nīcgalei šorīt bija vērojama reta ledus iešana, bet Jersikas - Zeļķu posmā bieza ledus iešana. Ledus sastrēgums naktī ievirzījās tālāk Pļaviņu ūdenskrātuvē. Ledus sastrēguma galva (sākums) atrodas 0,5 km uz leju no Pļaviņu hidroloģiskās novērojumu stacijas. Sastrēguma augšgalā turpina krāties ledus masa, kas nāk no upes augšteces. Straujāk ūdens līmenis ceļas Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Zeļķiem. Šodien plkst. 13:00 Zeļķu novērojumu stacijā vērojama bieza ledus iešana un ūdens līmenis ir paaugstinājies līdz 76,18 m BS, savukārt ūdens līmeņa atzīme Pļaviņās bija 71,86 m BS. Sākusies palieņu applūšana Aiviekstes grīvas - Zeļķu posmā. Reta ledus iešana šodien turpinājās arī Ogres lejtecē un Gaujā pie Siguldas. Kurzemes un Vidzemes upes brīvas no ledus.

Svarīgākais