VID deklarāciju nākotne: varētu atcelt čekus par izglītību un medicīnu

© Emīls Desjatņikovs/F64

Tuvojas ienākumu deklarāciju iesniegšanas laiks. Sākot ar 1. martu, daudzi Latvijas iedzīvotāji gaida medicīnai un izglītībai iztērētā daļēju atmaksu. Taču šīs atmaksas drīzumā varētu tikt atceltas, vēsta "Rus.lsm.lv" ar atsauci uz LR-4 raidījumu "Новый день".

Ienākumu deklarācija ir īpašs dokuments, kas nodokļu dienestam sniedz visu nepieciešamo informāciju par personas gada ienākumiem. Pamatojoties uz šo deklarāciju, tiek veikts aprēķins - cik nodokļus esat samaksājis, cik pārmaksājis, vai arī - diemžēl notiek arī tā - nepietiekami samaksāts.


Visi nodokļu konsultanti un grāmatveži atzīst, ka šī spēle ar diferencēto neapliekamo minimumu nevienam nav vajadzīga. Viņi saka, ka tas ir steidzami jāatceļ. Un, iespējams, tas arī tiks izdarīts, vēsta "Rus.lsm.lv".

Bet ir vēl viena lieta, kas kļuva zināma Saeimas deputātu un jaunās Valsts ieņēmumu dienesta vadītājas Baibas Šmites-Roķes sarunas rezultātā.

Izrādās, tiek apspriesta iespēja pilnībā atteikties no attaisnoto izdevumu daļējas atmaksas. Tie ir tie paši čeki izglītībai, zobārstniecībai un medicīnai. Šobrīd limits ir 600 eiro gadā.

Kā tā? Vai tā vietā, lai paaugstinātu pamatoto izmaksu slieksni, tās var vienkārši atcelt? Starp citu, šis jautājums jau tika apspriests pirms pieciem gadiem, un pašvaldības bija par to. Bet tad šī ideja tika atmesta.

VID vadītāja Baiba Šmite-Roķe argumentē, ka daļējas nodokļu atmaksas administrēšanas process ir ļoti dārgs, nodokļu sistēma Latvijā ir jāvienkāršo un cilvēki jāatbalsta caur atvieglojumiem, nevis ar nodokļu atvieglojumiem.

Viens no scenārijiem ir tāds, ka visi maksā nodokļus pilnā apmērā un tikai tad saņem pabalstus vai nu par bērniem, vai par izglītību, vai par ko citu.

Latvijā

Latvijā, no 1. jūlija stājušies spēkā grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, paredzot, ka par vienu kilogramu tirgū laisto tekstilizstrādājumu turpmāk piemēros dabas resursu nodokli (DRN) 0,5 eiro apmērā.

Svarīgākais