Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Par 4,6 miljoniem Ukrainas iedzīvotājiem Latvijā nodrošinās valsts valodas apmācības

© Ģirts Ozoliņš / F64

Valdība otrdien nolēma pārdalīt 4,6 miljonus eiro latviešu valodas mācību nodrošināšanai Ukrainas iedzīvotājiem, kuri uzturas Latvijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas (KM) pārstāve.

Kultūras ministre Agnese Logina (P) norāda, ka Latvijā dzīvojošie ukraiņi aizvien vairāk iesaistās Latvijas darba tirgū. Viņa skaidro, ka, lai nodrošinātu ukraiņiem lielākas iespējas strādāt kvalificētu darbu, kā arī veicinātu sociālekonomisko iekļaušanos Latvijas sabiedrībā, ir jānodrošina nepārtraukta latviešu valodas apmācība.

"Mums jāturpina atbalsts Ukrainai ne vien starptautiskā līmenī, bet sniedzot arī atbalstu tiem, kuri Krievijas pilna mēroga agresijas kara dēļ Ukrainā bijuši spiesti pamest savas mājas," pauž Logina.

Finansējums tiks piešķirts Sabiedrības integrācijas fondam (SIF), lai 2024.gadā turpinātu īstenot programmu "Latviešu valodas mācības Ukrainas iedzīvotājiem," kas paredz vismaz 120 stundu apmācības kursu, sākot ar "A1" latviešu valodas prasmju līmeni.

Latviešu valodas apmācību nodrošināšanai Ukrainas iedzīvotājiem SIF, tāpat kā pērn, sludinās atklātu projektu konkursu, kurā savus pieteikumus varēs iesniegt tiešās vai pastarpinātās valsts pārvaldes iestādes, atvasinātas publiskas personas, citas valsts iestādes vai privāto tiesību juridiskas personas, kas darbojas saliedētas sabiedrības attīstības, izglītības vai sociālās iekļaušanās jomā.

KM norāda, ka Krievijas bruņotā, pilna mēroga iebrukuma rezultātā Ukrainas iedzīvotāji bijuši spiesti atstāt savas dzīvesvietas un doties patvēruma meklējumos uz Eiropas Savienības valstīm, tostarp Latviju. Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju Eiropā, īpaši kara turpināšanos, kā arī Krievijas karadarbības izraisītos būtiskos civilās infrastruktūras bojājumus Ukrainā, var prognozēt, ka Ukrainas iedzīvotāji turpinās pamest Ukrainas teritoriju un meklēs patvērumu citās valstīs, tajā skaitā Latvijā. Tāpat, karadarbībai Ukrainā turpinoties, nav pamata pieņemt, ka liela daļa Latvijā dzīvojošo Ukrainas iedzīvotāju tuvākajā laikā varēs atgriezties Ukrainā.