Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latvija pievienojas konvencijai par sabiedrības piekļuvi oficiāliem dokumentiem

© Kaspars Krafts / F64

Otrdien, 27. februārī valdība pilnvaroja tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri parakstīt starptautisko līgumu, kas paredz Latvijas pievienošanos Eiropas Padomes Konvencijai par piekļuvi oficiāliem dokumentiem.

Konvencija apliecina dalībvalstu apņemšanos sabiedrībai nodrošināt plašu piekļuvi oficiāliem dokumentiem, nodrošinot caurspīdīgumu un sabiedrības līdzdalību, tādējādi stiprinot tiesiskumu.

Pievienošanās Konvencijai apliecinās un pastiprinās Latvijas apņemšanos veicināt valsts institūciju darbu sabiedrības interesēs, atklātību un caurskatāmību, informācijas pieejamību valsts pārvaldē un pašvaldībās starptautiskajā dimensijā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere skaidro: “Brīdī, kad bijām Eiropas Padomes Ministru komitejas prezidējošā valsts, mēs izlēmām uzsākt procesu, lai pievienotos Konvencijai. Ar šo rīcību mēs mudinām arī citas Eiropas Padomes valstis, kuru iedzīvotājiem nav tik plašas tiesības piekļūt valsts dokumentiem, kā tās ir Latvijā, pievienoties šai Konvencijai.

Latvija līdztekus pārējām Baltijas un Skandināvijas valstīm jau šobrīd nodrošina ļoti plašu pieeju oficiālajiem dokumentiem un Eiropas Padomes kontekstā ir to valstu grupā, kas pēc būtības jau šobrīd atbilst Konvencijā ietvertajām vērtībām. Ar šo rīcību mēs nostiprināsim Latviju kā informācijas atklātību cienošu valsti arī starptautiski.”

Latvija jau tagad vairākos aspektos nodrošina sabiedrībai plašākas tiesības piekļūt oficiāliem dokumentiem nekā to prasa Konvencijas minimālie standarti. Proti, ir virkne oficiālo dokumentu jeb informācija, ko ikviens var iegūt bez pieprasījuma, nepastarpināti, bez maksas, piemēram, oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", publisko personu oficiālajās tīmekļvietnēs, publiskajos reģistros, specializētās tīmekļvietnēs un citviet.