Latvijā interese par radiācijas mēriekārtām palielinājusies divdesmitkārtīgi

Pēc Japānā notikušās atomelektrostacijas avārijas visā pasaulē, arī Latvijā, sācies lavīnveidīgs pieprasījums pēc ierīcēm radiācijas noteikšanai un mērīšanai. Kaut arī visām Latvijā ienākošajām kravām tiek pārbaudīts radiācijas līmenis, uzņēmēji tomēr vēlas papildu drošību un iegādājas speciālus dozimetrus.

"Krājumus no radiācijas mēriekārtu izplatītāju un ražotāju noliktavām izpirka teju nedēļas laikā, strauji pieauguši ražošanas apjomi. Visa Latvijā ienākošās kravas plūsma tiek pārbaudīta, lai preces ar paaugstinātu radiāciju netiku ievestas, tomēr Latvijas uzņēmēji vēlas papildu drošību. Lielākā daļa uzņēmumu, kuru darbība saistīta ar preču importu un kravu apstrādi, izvēlas iekārtas, kas ir vislabāk piemērotas katra konkrētajām prasībām un vajadzībām,” informē SIA „Dozimetrs” vadītājs Dzintars Zariņš.

Šobrīd radies arī palielināts pieprasījums pēc spektrometriskajām iekārtām, kas paredzētas pārtikas un citu produktu pārbaudei, lai noteiktu radioaktīvo izotopu klātesamību. Būtiski ir noteikt arī radiācijas līmeni kravās attiecībā pret fonu, tam paredzētas stacionāras iekārtas, kas izmanto liela tilpuma detektorus. Tos parasti izmanto vietās, kur ir liela kravu plūsma, piemēram, ostās, metāllūžņu pārstrādes uzņēmumos, loģistikas firmās. Ja ar šīm iekārtām konstatē paaugstinātu radiācijas līmeni attiecībā pret fonu, tiek izmantoti rokas instrumenti starojuma avota atrašanai. Nepieciešamības gadījumā tiek izmantoti spektrometri starojumu izraisošā izotopa identificēšanai.

Dzintars Zariņš bilst, ka šobrīd interese par radiācijas mēriekārtām un uzņēmuma interneta vietnes apmeklējums palielinājies vairāk kā divdesmitkārtīgi.

Svarīgākais