Kādā valodā Latvijas iedzīvotāji lasa grāmatas?

© F64

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” sākta parakstu vākšana, lai, sekojot Ukrainas piemēram, grāmatnīcās Latvijā vismaz puse grāmatu būtu latviešu vai citās Eiropas Savienības valodās. Tā bija savā ziņā kā reakcija uz to, ka Latvijā joprojām ir grāmatnīcas, kurās lielais vairums grāmatu ir krievu valodā. TV3 raidījums “900 sekundes” aptaujā jautāja, vai iedzīvotāji atbalsta rosināto iniciatīvu.

Apstiprinoši atbildēja vairāk nekā divas piektdaļas jeb 42% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Nedaudz, bet tomēr mazāk jeb 36 procenti šādu iniciatīvu neatbalsta. Piektā daļa iedzīvotāju nav pauduši konkrētu viedokli šajā jautājumā.

Taujāti, kādās valodās viņi mēdz lasīt grāmatas vai e-grāmatas, visbiežāk jeb 59 procenti aptaujāto norādījuši, ka grāmatas vai e-grāmatas mēdz lasīt latviski.

Visnotaļ liels skaits jeb 43 procenti grāmatas lasa krieviski. Katrs ceturtais jeb 25 procenti aptaujāto iespieddarbus lieto angļu valodā. Citās valodās lasītāju skaits gan ir visai mazs - 1 procents, bet 8 procenti iedzīvotāju ir norādījuši, ka grāmatas nelasa.