Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ķekavas budžetā vajadzības ir par 15 miljoniem lielākas par iespējām

© Kaspars Krafts/f64

Ķekavas pašvaldība 2024.gadā tēriņos plāno par apmēram 15 miljoniem eiro vairāk nekā ieņēmumos.

Ķekavas dome apstiprinājusi 2024.gada budžetu, kura ieņēmumi paredzēti 68,6 miljonu eiro apmērā. Savukārt izdevumi plānoti 83,9 miljonu eiro apmērā.

Liela izdevumu daļa jeb 48% plānoti izglītībai, 16% vispārējiem valdības dienestiem, 10% sociālajai aizsardzībai, 9% - ekonomiskajai darbībai. Tik pat liela budžeta daļa 9% plānota teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai, bet pārējais atpūtai, kultūrai, sabiedriskajai kārtībai, veselībai un citām jomām.

Kā skaidrots pašvaldības mājaslapā, maksājumi izglītības funkciju nodrošināšanai sasniegs 40,6 miljonus eiro, kas ir par 53,7% vairāk, salīdzinot ar 2023. gadu.

Pieaugumu pamatā veidojot kapitālieguldījumi izglītības un sporta infrastruktūras attīstībā. Valsts mērķdotācija pedagogu samaksai un sociālajiem nodokļiem šajā jomā sasniedz 9 352 689 eiro.

Šis palielinājums esot skaidrojams ar izmaiņām pedagogu darba samaksas noteikumos, kam pateicoties papildus 700 000 eiro piešķirti pirmsskolas izglītības un profesionālās ievirzes pedagogu, kā arī pirmsskolas administrācijas atlīdzībai.

Sociālajai aizsardzībai plānots finansējums 8,6 miljoni eiro. No Sociālā dienesta budžeta pabalstiem plānots izlietot 1,2 miljonus eiro, kas ir par 291 379 eiro vairāk nekā 2023.gadā.

Šogad, papildus jau esošajiem pabalstiem, plānoti divi jauni pabalsti - pabalsts par aizgādnībā esošu pilngadīgu personu un ēdināšanu ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem.

Teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai atvēlēti vairāk nekā 7 miljoni eiro, tajā skaitā teritoriju apsaimniekošanai plānots izlietot 2,7 miljonus eiro, bet pašvaldības īpašumu apsaimniekošanai - aptuveni 2 miljonus eiro.

Atpūtai, sportam un kultūrai paredzēts izlietot vairāk nekā 4 miljonus eiro, bet veselībai - 704 363 eiro.

Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā Ķekava iemaksās 6,2 miljonus eiro, kas ir par vairāk nekā miljons eiro vairāk nekā 2023.gadā.

Ceļu investīciju projektiem plānoti 3,3 miljoni eiro. No tiem 351 964 eiro tiks novirzīti Eiropas savienības Atveseļošanās un noturības fonda līdzfinansēta projekta "Reģionāla mēroga veloinfrastruktūras attīstība Rīgas metropoles areālā, Ķekavas novadā" īstenošanas uzsākšanai. Līdz ar to līdzekļi tiks ielietoti apvienotā gājēju ceļa un veloceļa vairāku posmu izbūvei gar autoceļu A7.

Tiks turpināti iepriekš sāktie ceļu investīciju projekti - Naudītes ielas pārbūve, gājēju ceļa un veloceļa izbūve no Katlakalna ielas līdz Kāpu ielai, jaunā bērnudārza Titurgā apkārtējo ceļu infrastruktūras būvniecība, Odukalna ielas pārbūve.

Saskaņā ar noslēgtiem aizņēmumu līgumiem ar Valsts kasi, 2024.gadā paredzēts atmaksāt aizņēmumu pamatsummas 3 067 560 eiro apmērā. Kopējās uzņemtās un plānotās saistības ar kredītprocentiem sastāda 79 070 009 eiro.