Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Latviešu valodas apmācībai plāno novirzīt 4,6 miljonus eiro

© pixabay.com

Valdība plāno atbalstīt Kultūras ministrijas (KM) rosināto finansējuma pārdali 4,6 miljonu eiro apmērā latviešu valodas mācību nodrošināšanai Ukrainas iedzīvotājiem, izriet no KM sagatavotā rīkojuma projekta, kas pieejams Tiesību aktu portālā.

KM norāda, ka Krievijas bruņotā, pilna mēroga iebrukuma rezultātā Ukrainas iedzīvotāji ir spiesti atstāt savas dzīvesvietas, dodoties meklēt patvērumu Eiropas Savienības valstīs, tostarp Latvijā. Ņemot vērā esošo ģeopolitisko situāciju Eiropā, īpaši - kara turpināšanos, kā arī Krievijas karadarbības izraisītus būtiskus civilās infrastruktūras bojājumus Ukrainā - var prognozēt, ka Ukrainas iedzīvotāji turpinās pamest Ukrainas teritoriju un meklēs patvērumu citās valstīs, tajā skaitā Latvijā. Tāpat, pastāvot minētajiem apstākļiem, nav pamata pieņemt, ka liela daļa Ukrainas iedzīvotāju, kas patlaban apmetušies Latvijā, tuvākajā laikā varēs atgriezties Ukrainā.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2023.gada rīkojumu par pasākumu plānu atbalsta sniegšanai Ukrainas iedzīvotājiem Latvijas 2024.gadam, KM ir atbildīgā iestāde un Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) ir līdzatbildīgā iestāde, lai nodrošinātu Latvijā esošajiem ukraiņiem latviešu valodas mācības. Finansējuma avots šī pasākuma īstenošanai ir noteikts budžeta resora atsevišķā programmā "Finansējums Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai" un paredzētais finansējums - 4,6 miljonu eiro apmērā programmas īstenošanai.

Pēc, īstenojot programmu, projektu konkursā bija noslēgti 26 līgumi ar organizācijām, kas nodrošināja latviešu valodas mācības visos Latvijas reģionos. 2023.gadā latviešu valodas mācības kopā apmeklēja 5956 personas, no kurām sekmīgi mācības pabeigušas: "A1" līmeni - 2388, "A2" līmeni - 1383, "B1" līmenī - 36 un "B2" līmeni - 71 persona.

KM skaidro, ka Ukrainas iedzīvotāji aizvien vairāk vēlas iesaistīties nodarbinātībā un, lai nodrošinātu pēc iespējas lielākas iespējas strādāt ne tikai zemi kvalificētu darbu, kā arī tiktu veicināta personu sociālekonomiskā iekļaušanās Latvijas sabiedrībā un nodrošināta latviešu valodas apguve, ir nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu latviešu valodas apmācību.

Projektā piedāvātais risinājums sagatavots, ņemot vērā SIF pieredzi un kapacitāti, kā arī kompetenci jautājumos, kas skar atklātu projektu iesniegumu konkursu izsludināšanu, projektu izvērtēšanu un uzraudzību. Ir izvērtēta arī līdzšinējā KM un SIF sadarbība, īstenojot dažādas valsts budžeta finansētas programmas.

Ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt atklātu un caurspīdīgu projektu īstenotāju atlasi iespējami īsā laikā, SIF ir noteikts par programmas administrētāju. Projekts paredz no valsts budžeta resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" piešķirt SIF finansējumu 4,6 miljonu eiro apmērā.

Programmas mērķis ir veicināt latviešu valodas lietojumu Ukrainas iedzīvotāju vidū, nodrošinot bezmaksas latviešu valodas mācības, sākot no "A1" valodas prasmes līmeņa un atbilstoši sākotnējam valodas prasmes līmenim, pieaugušajiem Ukrainas iedzīvotājiem, tajā skaitā arī nepilngadīgajiem Ukrainas iedzīvotājiem ar iegūtu vidējo izglītību, visos Latvijas reģionos. Programmā tiks rīkots atklāts projektu konkurss, kura mērķis ir noteikt atbilstošus pieteikumus, kuru īstenošana sniegs būtisku ieguldījumu programmas mērķa sasniegšanā.

Pēc KM paustā, lai programma varētu sasniegt savu mērķi 2024.gadā, projektu īstenošana tiks uzsākta nekavējoties pēc lēmuma par finansējuma piešķiršanu pieņemšanas. Projektu īstenotājiem tiks izmaksāts avanss atbilstoši konkursa nolikuma nosacījumiem. Tiks noteikts projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš, paredzot projektu īstenošanas uzsākšanu 2024.gada martā vai aprīlī, tas ir, uzreiz pēc līguma noslēgšanas ar projekta īstenotāju.

Projekta konkursa pieteikumi tiks vērtēti atbilstoši administratīvajiem un atbilstības kritērijiem. Projektu pieteikumus vērtēs projektu pieteikumu vērtēšanas komisija, taču projektu pieteikumu vērtēšanai var piesaistīt atklātā konkursā izraudzītus neatkarīgus ekspertus. Atklātajā konkursā plānots atlasīt projektu pieteikumu iesniedzējus, kas nodrošinās bezmaksas latviešu valodas mācību pieejamību Ukrainas iedzīvotājiem iespējami tuvu viņu apmešanās vietām visos Latvijas reģionos.

KM norāda, ka, lai apstiprinātie projektu pieteikumi sniegtu būtisku ieguldījumu programmas mērķa sasniegšanā, apstiprinātajiem projektiem kopā jāaptver līdz 6375 pieaugušie Ukrainas iedzīvotāji. Balstoties uz 2023.gada datiem SIF administrētajā programmā finansēto latviešu valodas mācību kursu vismaz 120 stundu apmērā Ukrainas iedzīvotājiem projektu pieredzi un izmaksām, secināts, ka vidējās latviešu valodas mācību kursa izmaksas vienai personai ir 735 eiro, iekļaujot visas saistītās izmaksas.

Valodas prasmes pārbaudes - eksāmena nodrošināšana netiek noteikta kā obligāts nosacījums, bet pakalpojuma sniedzējam eksāmena kārtošana jānodrošina mērķa grupai pēc izvēles. Projekts paredz risinājumu, lai nodrošinātu vismaz 120 stundu, bet nepārsniedzot 150 stundas, latviešu valodas mācības līdz 6375 Ukrainas iedzīvotājiem.

Ņemot vērā, ka šajā konkursā kursu garums tiek variēts no 120 līdz 150 stundām, tiek noteikta vienas stundas likme 5,70 eiro stundā, iekļaujot visas saistītās izmaksas, tai skaitā pedagogu atlīdzība, mācību materiāli, telpas, mācību aprīkojums, programmas administrēšana un arī valodas prasmes pārbaudes - eksāmena nodrošināšanas izmaksas. Programmā finansējuma izlietojums tiks apstiprināts, balstoties uz latviešu valodas mācībās faktiski iesaistīto Ukrainas iedzīvotāju skaitu.

Programmā projektu īstenošanai pieejamais finansējums ir 4,5 miljoni eiro, savukārt 88 619 eiro ir plānoti programmas administrēšanas izdevumu segšanai SIF. Programmas finansējums veido 100% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām. Projekta izmaksu attiecināmības periods ir no līguma noslēgšanas brīža līdz 2024.gada 30.novembrim. Visām projekta aktivitātēm jābūt pabeigtām līdz 2024.gada 30.novembrim.

Visiem pakalpojumu sniedzējiem pirms mācību kursu uzsākšanas būs jāreģistrē kursu dalībnieki Integrācijas pasākumu datubāzē, kas ir SIF pārvaldībā esoša datubāze, un jānoslēdz ar SIF līgums par datubāzes izmantošanu. Tādā veidā tiks uzraudzīti un novērsti dubultās finansēšanas riski, nepieļaujot iespēju, ka viena un tā pati persona atkārtoti mācās vienu mācību līmeni dažādās mācību iestādēs.