Tuvojas gada ienākumu deklarācijas iesniegšana. Kāda ir attaisnoto izdevumu summa, kuru var iekļaut deklarācijā?

© f64.lv, Vladislavs Proškins

"Attaisnoto izdevumu summa, kuru var iekļaut par vienu personu deklarācijā, ir 600 eiro," TV24 raidījumā "Uz līnijas" skaidro VID NP Klientu apkalpošanas daļas Rīgas 4. nodaļas vadītāja vietniece Natālija Konopecka.

Tuvojoties 1. martam, kas ir Valsts ieņēmumu dienesta noliktais datums, kad iedzīvotāji var iesniegt savas gada ienākumu deklarācijas, raidījumā "Uz līnijas" VID NP Klientu apkalpošanas daļas Rīgas 4. nodaļas vadītāja vietniece Natālija Konopecka paskaidro, ka "VID neatmaksā attaisnotos izdevumus, bet veic nodokļu pārrēķinu uz iesniegto attaisnoto rēķinu. Ja personai gada laikā nav ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, attaisnotos izdevumus var pievienot jebkurš pirmās pakāpes ģimenes loceklis - bērni, mazbērni, vīrs, vecmamma, vectēvs, kuri maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli".

"Ja es kā strādājoša persona, kurai ir vecmamma, kurai netiek ieturēts iedzīvotāja ienākuma nodoklis, vai vectēvs, vai studējoša meita, tad varu visu šo personu attaisnotos izdevumus pievienot pie savas deklarācijas un par katru cilvēku drīkstu iekļaut 600 eiro," stāsta Konopecka.

Latvijā

Labklājības ministrija (LM) ir iesniegusi Finanšu ministrijai izskatīšanai nozares prioritāro pasākumu un starpnozaru prioritāro pasākumu sarakstu laika periodam no 2025. – 2028. gadam, atsaucoties uz Nacionālās drošības koncepcijā teikto, ka “iekšējo drošību ietekmē arī demogrāfiskās situācijas pasliktināšanās, augstais nabadzības līmenis un sabiedrības ienākumu nevienlīdzība, kā arī izglītības kvalitāte”.

Svarīgākais