Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Valainis sola atbalstu mikročipu laboratorijas izveidei RTU

© Kaspars Krafts/f64

Ekonomikas ministrija (EM) ir gatava uzņemties atbildību par mikroshēmu kompetenču centra projekta tālāko virzību un nepieciešamā finansējuma avota atrašanu, ceturtdien norādīja Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS), tiekoties ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadību.

EM norāda, ka Valainis tikās ar RTU vadību, lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar potenciālu mikroshēmu kompetenču centra, dizaina un testēšanas laboratorijas izveidi RTU, kā arī RTU iesaisti EM izvirzīto cilvēkkapitāla mērķu sasniegšanā.

Prasību pēc mikroshēmu kompetenču centra izveides katrā dalībvalstī paredz pērn septembrī pieņemtais Eiropas Savienības (ES) Mikroshēmu akts, kura galvenais mērķis ir nodrošināt ES suverenitāti un lielā mērā pašapgādi pusvadītāju tirgū.

RTU sadarbībā ar Elektronikas un datorzinātņu institūtu un Cietvielu fizikas institūtu šobrīd ir izvirzījusies kā pusvadītāju ekosistēmas koordinētāja, veikusi nepieciešamos priekšdarbus un uzsākusi sadarbības sarunas ar jomas pārstāvjiem Eiropā un pasaulē.

Kā sarunā ar ekonomikas ministru stāstīja RTU pārstāvji, plāns ir ne tikai nodibināt pusvadītāju kompetenču centru atbilstoši ES regulas prasībām, bet arī RTU paspārnē izveidot mikroshēmu dizaina un testēšanas laboratoriju.

Laboratorijas izveidei no valsts puses ir nepieciešamas aptuveni 45 miljonu eiro lielas investīcijas turpmākajos četros gados. Valainis tikšanās laikā norādīja, ka finansējuma avots var tikt rasts ES fondu programmu pārdales vai valsts budžeta investīciju veidā.