Deputāte: Putins neapstāsies, viņš ir jāaptur

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Tieši šobrīd, kad atbalsts Ukrainai sāk apsīkt, ir vajadzīgs jauns cerības un atbalsta grūdiens, pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa (P), Saeimas namā atklājot fotogrāfiju izstādi "Ukraina. Kara hronika".

"Fotogrāfijās redzu neskaitāmus noziegumus. Te ir sagrauta ēka, te deg istaba, te sprādziens ir izdzēsis dzīvības. Taču pirms sprādziena kāds paņēma rokās lādiņu, ielika to stobrā un izšāva. Kāds cits piegādāja lādiņu, vēl kāds to izgatavoja, bet pats svarīgākais - kāds deva pavēli šaut. Tas ir noziegums, bet diemžēl daudzi izliekas to neredzam. Tādēļ ir jāparāda visai pasaulei, ka karš Ukrainā ir melnbalts," sacīja Ņenaševa, uzsverot, ka ir jādara viss iespējamais, lai Ukraina uzvarētu.

Putins neapstāsies, viņš ir jāaptur - tādai jābūt rietumu politikai, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre, sakot, ka, ja Krievija savu ceļu bruņo asiņainos melos, Ukraina liek pretī patiesību, kuru tvērusi fotogrāfija.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Ukrainas parlamenta Augstāko Radu, un fotogrāfiju autori ir divi ievērojami ukraiņu fotožurnālisti - Makss Levins un Jans Dobronosovs.

Godinot fotogrāfiju autorus un pieminot Levinu, kurš ir atdevis savu dzīvību, tverot patiesību, Ņenaševa pateicās Ukrainas parlamentam un tā priekšsēdētāja vietniecei Olenai Kondratjukai par izstādes iedzīvināšanu.

Deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītājs Jānis Skrastiņš (JV) izstādes atklāšanā sacīja, ka kopš kara sākumā politiskās frontes līnijās pasaulē izmaiņas ir būtiskas un ļoti satraucošas. Cik daudzās it kā izteikti demokrātiskās valstīs joprojām diezgan "pielaidīgi" izturas pret Krievijas noziedzīgo agresiju un paklusām turpina gan ekonomisku, gan politisku sasaisti.

Deputāts uzsvēra, ka karš parādīs, cik patiesībā ir stipra Eiropa un NATO, patiesa demokrātija un brīvība.

Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols norādīja, ka ar šīm fotogrāfijām tiek saglabāta piemiņa turpmākām paaudzēm, lai nekad neaizmirstu, kas noticis. "Fotogrāfijās redzam drosmīgus karavīrus un kritušos, un mums arī jāatceras, ka par katru kritušo kareivi, ir arī desmit civiliedzīvotāju, kuri gājuši bojā, zaudējuši ģimenes un mājas," sacīja Kucevols, pateicoties Latvijai par atbalstu.

Fotožurnālists Levins bija portāla "'LB.ua" reportieris. Viņš 40 gadu vecumā gāja bojā pēc diviem apzināti raidītiem krievu šāvieniem 2022.gada martā netālu no Kijivas. Mantojumā Makss atstāja fotogrāfijas, kurās dokumentētas pirmās kara dienas. Savukārt Dobronosovs ir portāla "Telegraf.ua" fotogrāfs. Viņš dokumentē cilvēku stāstus jau kopš pirmajām pilna mēroga iebrukuma dienām. Lielākā daļa stāstu ir traģiski, bet pat tajos Jans spējis notvert gaišas un pozitīvas emocijas.