Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Kara otrā gadadiena. Piemiņas pasākumi Ukrainas atbalstam Latvijā

© pexels.com

Rītdiena, 24. februāris, būs zīmīga diena. Šīs datums atkal atgādinās skaudro realitāti, Ukraina jau otro gadu cīnās par savu brīvību. Šodien, 23. februārī, un rīt daudzviet Latvijā norisināsies dažādi piemiņas pasākumi.

Mārupe

Šodien, 23. februārī, Mārupes novada teritorijā kursēs divi mikroautobusi, kuros būs iespēja atstāt savus ziedojumus Ukrainai.

Mārupes pašvaldība uz Ukrainu plāno sūtīt divas pašvaldības īpašumā esošās automašīnas, un ar iedzīvotāju atbalstu plāno tās piepildīt ar ukraiņu karavīriem un iedzīvotājiem noderīgām mantām.

Iedzīvotāji aicināti ziedot piena maisījumus bērniem, autiņbiksītes un pārtinamos paladziņus, pieaugušo pamperus, higiēnas piederumus - zobu birstes, zobu pastas, šampūnus, termoveļu, siltās zeķes, siltās jakas, cimdus, ārējos uzlādes akumulatorus, uzlādējamos lukturus.

Rīga

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) ar divu dienu pasākumu programmu šodien un rīt paudīs solidaritāti Ukrainai un atgādinās par iespējām sniegt atbalstu Ukrainai.

  • LNMM galvenajā ēkā piektdien no plkst.15 līdz 17, kā arī no plkst.17.30 līdz 19 ikviens interesents varēs apdrukāt līdzpaņemtos tekstila izstrādājumus ar mākslinieces Elīnas Brasliņas radīto dizainu "Слава Україні!" jeb "Slava Ukrainai!".
  • LNMM galvenajā ēkā 24.februārī no plkst.11.30 līdz 13.30 un no plkst.12 līdz 13 darbosies mākslas studija, kurā pētīs kara tematiku, kas pārstāvēta Jāzepa Grosvalda vērienīgajā izstādē "Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai". Mākslas studijā no plkst.11.30 līdz 13.30 gaidīti pieaugušie, bet no plkst.12 līdz 13 - ģimenes ar bērniem vecumā līdz desmit gadiem.
  • LNMM galvenajā ēkā 24.februārī plkst.14 notiks darbnīca "Pasaka par pūķi, kuru sauca Karš". Darbnīcas dalībnieki gan iepazīsies ar latviešu mākslinieka Grosvalda glezniecības un grafikas darbiem izstādē "Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai", gan skatīs muzeja pastāvīgās ekspozīcijas meistardarbus, kas radīti Pirmā pasaules kara laikā.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs

  • Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) 24.februārī no plkst.12 līdz 15 norisināsies darbnīca "Piespraudes Ukrainas neatkarībai". Iedvesmojoties no Ukrainas karoga krāsām un etnogrāfiskajiem motīviem, dalībniekiem būs iespēja paust emocijas un pārdomas rotas miniatūrajā formā, darinot savu unikālu solidaritātes simbolu. Aksesuāru radīšanai tiks izmantoti dažādi tekstilmateriāli.
  • Tajā pašā dienā DMDM ukraiņu mākslinieces un politiskās aktīvistes Darjas Kalašņikovas vadībā plkst.14 notiks ukraiņu tradicionālās papīra griešanas mākslas - vitinankas meistarklase. Vitinanka ir dekoratīvs papīra griezums, ko iegūst, ar nazi griežot ģeometriskus, simetriskus elementus baltā vai krāsainā papīra lapā.

Viesnīcas "Radisson Blu Latvija" restorāns "Skyline Bar"

Ukrainas vēstniecība Latvijā un biedrība "Agendum" viesnīcas "Radisson Blu Latvija" restorāna "Skyline Bar" šodien no plkst.12 līdz 15 rīkos labdarības izsoli un vēlās brokastis Ukrainas atbalstam.

Līdzekļi, kas tiks iegūti no pārdotajām ieejas biļetēm, kā arī izsoles ieņēmumi tiks novirzīti Ukrainas un tās iedzīvotāju vajadzībām biedrības "Agendum" īstenotajiem projektiem.

Izsolīto priekšmetu sarakstā atrodams 50 gadu vecs konjaks "Shustoff" no Odesas konjaka rūpnīcas, t-krekls ar slavenā Ukrainas boksera Volodimira Kļičko autogrāfu, Ukrainas vīriešu basketbola izlases krekls ar parakstiem un 2 VIP biļetes uz Ukrainas un Portugāles spēli 25.februārī, trīs stundu brauciens ar speciālo spēku armijas transportlīdzekli "VR FOX". Kopumā ir gandrīz 30 dažādu izsoles priekšmetu, un to skaits vēl palielināsies.

Mākslas muzejs "Rīgas birža"

  • Mākslas muzejā "Rīgas birža" 24.februārī plkst.12 notiks radošā darbnīca "Saulespuķu spēks". Pasākumā kolāžās varēs interpretēt Ukrainas nacionālo puķi kā dzīvības un enerģijas simbolu, akcentējot tās nozīmi valsts kultūrā un vēsturē.

Dalība LNMM pasākumos būs par ziedojumiem Ukrainai fonda "Ziedot.lv" ziedojumu kastē vai tiešsaistē.