Vai drīzumā arī Baltijā kurjerpiegādēs roboti sāks aizstāt cilvēkus? Skaidro eksperts

© pexels.com

Tehnoloģiju attīstība kurjerpiegādēs tuvākajos gados būs ļoti strauja, intervijā aģentūrai LETA prognozēja kurjerpiegāžu platformas "Wolt" vadītājs Baltijā Mants Lomsarģis.

Pēc viņa teiktā, pandēmija bija nozīmīgs pavērsiena punkts visai kurjerpiegādes nozarei.

"Pandēmijas ierobežojumu laikā cilvēkiem reizēm nemaz nebija citu iespēju, kā vien izmēģināt e-komerciju. Protams, mēs varētu diskutēt par pieredzi un visu pārējo, bet tas patiesībā būtiski mainīja iedzīvotāju paradumus. Pandēmija mūsu nozari ietekmēja tādā veidā, ka cilvēki platformas sāka uztvert kā ērtību un laika ietaupītāju, kas cilvēkiem ir svarīgi arī šobrīd," teica Lomsarģis.

Savukārt šobrīd, pēc "Wolt" vadītāja paustā, liela uzmanība tiek pievērsta mākslīgajam intelektam un mašīnmācībai, kas, protams, ir ļoti svarīgi un būtiski, bet vēl svarīgāk ir tas, kā šīs tehnoloģijas izmantos un pieņems uzņēmumi.

"Lai gan varbūt šobrīd vēl to nejūtam, bet mēs tieši tagad esam liecinieki būtiskām tehnoloģiskām pārmaiņām pasaulē. Mēs redzam, cik liela uzmanība šobrīd tiek pievērsta mākslīgajam intelektam un mašīnmācībai, kas, protams, ir ļoti svarīgi un būtiski, bet vēl svarīgāk ir tas, kā šīs tehnoloģijas izmantos un pieņems uzņēmumi," teica Lomsarģis.

Viņš arī atzīmēja, ka nozarē ļoti strauji attīstās robotiozētās piegādes.

"Tāpat ir būtiski izcelt, piemēram, tādas tehnoloģijas kā 5G, kas paver ātrgaitas interneta iespējas, un, savukārt, šīs tehnoloģijas kopā ir potenciāls paātrināt attīstību, jo īpaši mūsu nozarē, tādās jomās kā, piemēram, autonomā vai robotu piegāde. Līdz šim šīs tehnoloģijas galvenokārt bija testēšanas stadijā un bieži vien tika izmantotas kā daļēji autonoma pieeja noteiktu ierobežojumu dēļ. Domāju, ka šajā virzienā mēs varam sagaidīt strauju attīstību tuvāko piecu desmit gadu laikā," norādīja Lomsarģis.

Viņš gan arī minēja, ka robotizētās piegādes pilnībā nevarēs aizstāt cilvēcisko faktoru, bet noteikti var palīdzēt uzņēmumiem būt efektīvākiem un arī cilvēkiem paplašina iespējas, kā saņemt preces.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.