Pēdējā diena, kad Rēzeknes dome var pieņemt pašvaldības budžetu

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Šodien, kad ir pēdējā diena pašvaldību budžetu pieņemšanai, uz kārtējo sēdi plkst.15 pulcēsies sabalansētu budžetu līdz šim nepieņēmusī Rēzeknes pilsētas dome, tomēr budžeta jautājumi sēdes darba kārtībā vismaz pagaidām vēl nav iekļauti.

Normatīvie akti nosaka, ka pašvaldībām budžeti ir jāpieņem divu mēnešu laikā pēc valsts budžeta apstiprināšanas, sekojoši 2024.gada budžeti pašvaldībām ir jāpieņem līdz šodienai.

Vēl otrdien Rēzeknes domes deputātiem nebija zināms, par kādām papildu sanāksmēm vai jauniem ierosinājumiem saistībā ar budžetu, aģentūrai LETA sacīja opozīcijas deputāts Juris Guntis Vjakse (NA/LZP/JV/LRA/LP).

Rēzeknes domes deputāti domes ārkārtas sēdē 19.februārī kārtējo reizi noraidīja visus priekšlikumus sabalansēta budžeta pieņemšanai. Tagad esot jāgaida Finanšu ministrijas (FM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmumi, domā deputāts.

Vjakse situāciju nodēvēja par "nebijušu", pieļaujot, ka VARAM varētu atlaist Rēzeknes domi, turklāt pašvaldība nesaņems FM solīto 5 miljonu eiro aizdevumu, kas nepieciešams pilsētas finanšu situācijas stabilizēšanai. Pastāvot gan vēl teorētiska iespēja tomēr pieņemt sabalansētu budžetu, taču Rēzeknes valdošās koalīcijas deputātu nostāja liekot domāt, ka "viņi patiešām vēlas, lai dome tiktu atlaista", vērtēja opozīcijas politiķis.

Kā ziņots, FM ir izvērtējusi Rēzeknes pilsētas pašvaldības iesniegto 2024.gada budžeta projektu, kurā paredzēts kopējais ieņēmumu apjoms 49,2 miljoni eiro, kopējais izdevumu apjoms 50,6 miljoni eiro un 1,3 miljonu eiro liels pamatbudžeta deficīts. Likums nosaka, ka budžetā ir jāparedz un jāpamato, kādi līdzekļi nepieciešami pašvaldībām to funkciju izpildei, nodrošinot, ka izdevumi tiek segti ar ieņēmumiem.

Latvijā

Cerot izskaust nepamatotus iesniegumus un to radīto slodzi speciālistiem, plāno ļaut pieteikumu atkārtotai invaliditātes ekspertīzei iesniegt ne biežāk kā reizi sešos mēnešos, teikts Labklājības ministrijas (LM) saskaņošanai valdībā iesniegtajā likumprojektā.

Svarīgākais