Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenai iespaidīgs kritums

© Kaspars Krafts/f64

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 21% un bija 76,16 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos gan pieauga, gan samazinājās. Nedēļas elektroenerģijas cena Igaunijā saruka par 23%, Latvijā un Lietuvā tā samazinājās par 21%, un Baltijā cena vienoti bija 76,16 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas cena aizvadītajā nedēļā samazinājās par 18% - līdz 56,23 eiro par MWh. Elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 81,73 eiro par MWh, Vācijā - 66,65 eiro par MWh, bet Austrijā elektroenerģijas cena vidēji bija 67,45 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenu samazinājumu veicināja par 13% lielāka vēja elektrostaciju izstrāde "Nord Pool" reģionā. Tāpat arī siltāku laikapstākļu ietekmē elektroenerģijas patēriņš reģionā samazinājās par 7%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, turklāt atomelektrostaciju pieejamība Ziemeļvalstīs pieauga par 3% salīdzinājumā ar iepriekšējās nedēļas datiem.

Papildus minētajam elektroenerģijas cenas Baltijā ietekmēja arī trīs reizes lielākas enerģijas plūsmas no Somijas, kamēr plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala samazinājās par 2%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Vienlaikus "Latvenergo" pārstāvji atgādina, ka no 25.janvāra līdz 31.martam ir atslēgts Somijas-Igaunijas starpsavienojums "EstLink 2".

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9787 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 10 299 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 6% un bija 561 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 4% mazāks nekā nedēļu iepriekš - 141 GWh. Igaunijā patēriņš saruka par 6% līdz 180 GWh. Lietuvā patērētas 240 GWh elektroenerģijas, kas ir 8% samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs saruka par 8%, un kopā tika saražotas 397 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms bija par 5% mazāks nekā nedēļu iepriekš - 177 GWh. Igaunijā izstrāde palika iepriekšējās nedēļas līmenī, un tika saražotas 94 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā elektroenerģijas ražošana kritās par 17%, sasniedzot 126 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 2,2 reizes lielāks, Igaunijā - par 52%, un Lietuvā - 52%. Baltijas valstīs tika saražots 71% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.