Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus, lai grāmatnīcās vismaz puse grāmatu būtu latviešu vai citās ES valodās

© pexels.com

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai grāmatnīcās vismaz puse grāmatu būtu latviešu vai citās Eiropas Savienības (ES) valodās.

"Jau no 2021.gada 16.jūnija Ukrainā ir spēkā likums, kas prasa grāmatnīcām un izdevējiem nodrošināt, ka vismaz puse no piedāvātajām grāmatām ir publicētas valsts valodā. Latvija ir ļoti līdzīgā valodas un ģeopolitiskajā situācijā, un šāda iniciatīva būtu lietderīga arī Latvijai," norāda iniciatīvas autors.

Iniciatīvas mērķis ir veicināt latviešu un Eiropas autoru darbu pieejamību un popularitāti, kā arī sekmēt ārvalstu autoru darbu tulkojumus latviešu valodā. Šī iniciatīva iecerēta kā solis uz valodas un kultūras bagātināšanu, nodrošinot plašāku un daudzveidīgāku literatūras klāstu.

"Tas nodrošinās, ka, apmeklējot grāmatnīcas Latvijā, ikviens valsts iedzīvotājs, kurš runā un saprot latviešu valodu vai kādu no citām Eiropas Savienības valodām, vienmēr atradīs sev piemērotas grāmatas," teikts iniciatīvā.

Tāpat iniciatīvā norādīts, ka šādas izmaiņas ne vien sekmēšot latviešu valodas un Eiropas literatūras popularitāti, bet arī veicinās kultūras daudzveidību un izglītības iespējas, atbalstot gan vietējo, gan Eiropas autoru darbus.