EP vēlēšanās kandidē krietns skaits kriminālnoziegumos apsūdzētu personu

© Romāns Kokšarovs / F64

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu kandidātu saraksti ir iesniegti, numuri izlozēti, un nu sabiedrībai ir laiks līdz jūnija sākumam vērtēt 16 partiju pieteiktos 272 kandidātus. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” vēsta, ka starp tiem ir gan vairākas apsūdzētas personas, gan nesenie kovidskeptiķi un sazvērestības teoriju izplatītāji.

Šīs EP vēlēšanas izceļas ar to, ka starp kandidātiem ir diezgan daudz kriminālnoziegumos aizdomās turētu, apsūdzētu vai pat nesen jau notiesātu personu. Piemēram, “Saskaņas” saraksta līderis, EP deputāts Nils Ušakovs. Joprojām nav izlemts jautājums par viņa imunitātes atcelšanu lietā par iespējamu korupciju “Rīgas mikroautobusu satiksmes” līgumu lietā. Prokuratūra Ušakovam plāno celt apsūdzību pēc vairākiem amata noziegumu pantiem.

Daudz ievērojamāks skaits apsūdzēto vai notiesāto ir pirms gada izveidotajai partijai “Apvienība Jaunlatvieši”. Tās līderi, bijušo diplomātu Rūdolfu Brēmani pašu jau vairākus gadus tiesā par iespējamu Ārlietu ministrijas apkrāpšanu un līdzekļu piesavināšanos. Sarakstā ir arī nupat par nepatiesas informācijas sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai notiesātā un tāpēc Saeimas deputātes mandātu zaudējusī Glorija Grevcova.

Tāpat tajā iekļauts Aivis Vasiļevskis. Viņu pirms gada sodīja ezotēriskās organizācijas “Urantija” krimināllietā par Krievijas sāktā kara Ukrainā attaisnošanu un slavināšanu, kā arī nacionālā naida izraisīšanu. Cits Covid-19 protestu laikos plašāku atpazīstamību guvušais - Satversmes oriģināla meklētājs Jānis Straumītis - šobrīd tiek tiesāts pat divās dažādās krimināllietās: apsūdzības ir par melošanu CVK un par neslavas celšanu medijos.

Tikmēr visai labi zināma un publiskajā telpā pamanāma partija “Latvija pirmajā vietā” (LPV) kā savu trešo numuru pieteica diezgan noslēpumainu kandidātu - partijas līdera Aināra Šlesera dēlu un Saeimas deputātu Ričardu Šleseru. Noslēpums ir tas, ko īsti viņš grasās darīt EP, jo kopš Saeimas sanākšanas Šlesers-jaunākais ne reizi nav runājis no Saeimas tribīnes un līdz šim arī vienmēr atteicies runāt ar žurnālistiem gan par politiku, gan par ģimenes biznesu.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.