Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Ziņojums: Ar dzimumu saistīti stereotipi ietekmē izglītības un karjeras izvēli

© Pexels

Ar dzimumu saistīti stereotipi ir viens no galvenajiem iemesliem ar dzimumu saistītajām atšķirībām izglītībā un karjeras izvēlē, norādīts Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, kuru Ministru kabinets skatīs nākamnedēļ gaidāmajā sēdē.

Briselē 26.un 27. februārī notiks Eiropas Savienības (ES) dzimumu līdztiesības ministru neformālā sanāksme, kuras laikā galvenā uzmanība tiks pievērsta gan līdz šim sasniegtajam dzimumu līdztiesības jomā, īstenojot Eiropas Komisijas (EK) Dzimumu līdztiesības stratēģiju.

Beļģijas prezidentūra ir sagatavojusi diskusiju dokumentu, kurā norāda, ka dzimumu līdztiesība ir viens no ES pamatprincipiem. Prezidentūra uzsver, ka līdz šim ir īstenoti dažādi likumdošanas pasākumi, programmas un iniciatīvas, tostarp attiecībā uz vardarbības mazināšanu, sieviešu ekonomisko līdzdalību, kā arī institucionālo mehānismu stiprināšanu.

Lai sekmētu viedokļu apmaiņu, Beļģijas prezidentūra ir sagatavojusi vairākus diskusiju jautājumus, piemēram, kādas nepilnības ir saglabājušās un kādiem jauniem jautājumiem būs jāveltī īpaša uzmanība turpmāk Eiropas dzimumu līdztiesības darba kārtībā, kādi pasākumi ir jāveic, lai stiprinātu institucionālos mehānismus dzimumu līdztiesības sekmēšanai ES līmenī. Tāpat viens no jautājumiem būs, kā dzimumu līdztiesības politiku padarīt redzamāku Eiropas politiskajā līmenī.

Latvija neformālajā sanāksmē paudīs nostāju, ka dzimumu līdztiesības nodrošināšanai būtisks ir gan tiesiskais ietvars, gan politikas pasākumi, lai līdztiesības principi tiktu ieviesti dzīvē. Kopumā savu tiesību apzināšanās un informētība par savām tiesībām, izpratne par to, ko nozīmē dzimumu līdztiesība, ir priekšnoteikums tam, lai sabiedrībā dzimumu līdztiesība būtu vērtība.

Tāpat Latvija vērsīs uzmanību uz to, aizvadīto piecu gadu laikā ES līmenī ir īstenoti nozīmīgi soļi, lai līdztiesība, sieviešu un vīriešu vienlīdzīgas iespējas un tiesības tiktu nodrošinātas, gan domājot par darba un privātās dzīves saskaņošanu, gan vienlīdzīgu pārstāvniecību uzņēmumu pārvaldībā, gan attiecībā uz vienlīdzīgu darba samaksu sievietēm un vīriešiem.

Latvija norādīs, ka Eiropas Dzimumu līdztiesības institūtam ir būtiska loma, lai ES veicinātu vienlīdzīgas iespējas ikvienai. Eiropas Dzimumu līdztiesības institūts apzina un apkopo zināšanas, pētījumus un datus, kas ir nozīmīgi pierādījumos balstītas dzimumu līdztiesības politikas veidošanai.