Eksperts: Politiķiem 20 gadus bija izdevīgi, lai bērni Latvijā vispār nedzimtu

© Egons Ansbergs/F64

Nesen Saeimas Ilgtspējīgas attīstības apakškomisijā tika apspriesta stratēģija dzimstības palielināšanai. Par to plašāk raidījumā "Doma laukums" LR4 stāstīja Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālās drošības un veselības aprūpes eksperts Pēteris Leiškalns.

Centrālā statistikas pārvalde janvāra vidū ziņoja, ka pēdējā gada laikā dzimstība Latvijā samazinājusies par vairāk nekā 12 procentiem. Tikmēr mūsu valstī ir izstrādāta īpaša dzimstības atjaunošanas stratēģija, kas pieņemta 2022. gadā.


“Šī stratēģija nosaka galveno virzienu - kur mums būtu jāvirzās, lai uzlabotu situāciju demogrāfiskajā sfērā. Tur tika pārrunāts, kā valdībai jārīkojas, lai jaunā ģimene justos pārliecināta par nākotni un apzinātos, ka tiešām var izaudzināt bērnu,” skaidroja Pēteris Leiškalns.

Viņš uzsvēra, ka bēdīgā demogrāfiskā situācija, kādā šobrīd ir Latvija, ir politiķu rīcības sekas. “20 gadus - piecu Saeimu sasaukumu laikā - politiķiem bija izdevīgāk bērnus nedzemdēt vispār. Bērns nav vēlētājs. Tie ir izdevumi, pabalsti... Un tad nāk sestā Saeima - un visi brīnās - kur ir mūsu jaunieši, kuriem būtu jānāk darba tirgū? Nav neviena. Jo pirms 22 gadiem nebija normālas politikas dzimstības palielināšanai."

Grūti runāt par dzimstības pieaugumu, ja jaunās ģimenes joprojām nav pārliecinātas par savu finansiālo nodrošinājumu. Daudzi pabalsti neatbilst pašreizējai ekonomiskajai situācijai. “Bērna kopšanas pabalsts dokumentos norādīts latos - tas ir 120 latu. Tas ir, šī summa nav mainījusies 10 gadus. Nu dzīve, protams, ir mainījusies,” stāsta Pēteris Leiškalns.

Viņš atgādināja, ka krīzes laikā tika atcelts bērna pabalsts, kas tika izsniegts viņa pirmajā dzīves gadā. Tas bija piespiedu lēmums sakarā ar krasu ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, taču šobrīd krīze it kā ir beigusies, bet pabalsti nav atdoti.

Tāpat starp būtiskām problēmām Pēteris Leiškalns nosauca nepilna laika darba neiespējamību vecākiem: "Mūsu nodokļu politika ir tāda, ka, ja, piemēram, māte, kura sēž mājās ar bērnu, vēlas papildus nopelnīt, tad no pabalsta, kas jau ir tikai 43,75% no viņas algas, vēl 50% tiek izņemti. Tas ir, viņai tas vienkārši kļūst neizdevīgi, un tādējādi valsts pati provocē ēnu ekonomiku."