Ogrē applūdušas 40 mājas, evakuēts vīrietis ar kaķi

Aizvadītās nedēļas nogalē Ogres upē sākusies ledus iešana. Operatīvie dienesti jau saņēmuši daudzu iedzīvotāju zvanus par plūdiem. Šodien viskritiskākā situācija izveidojusies Dārziņos, dārzkopības sabiedrības «Ogre» teritorijā, kur ūdens apņēmis aptuveni 40 mājas un evakuēts kāds vīrietis ar kaķi, ziņo laikraksts «Ogres Vēstis Visiem».

Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis, kurš ir arī Ogres, Ikšķiles, Lielvārdes un Ķeguma novada Civilās aizsardzības apvienotās komisijas koordinators, stāsta, ka situācija attīstās ļoti strauji. Vēl vakar pastiprināta ledus iešana Ogres upē bija vērojama vien Glāžšķūņa pusē, bet pirmdienas pusdienlaikā ledus sācis dalīties līdz pat Līkajam tiltam. Tiklīdz radās pirmās aizdomas par iespējamo ledus sastrēguma veidošanos, tika atvērtas divas Ogres upes HES slūžas. «Pirmie iedzīvotāju zvani par ūdens līmeņa celšanos tika saņemti jau 3.oktobrī pulksten 17.30 un 22.30. Šajos gadījumos ūdens bija appludinājis piemāju teritoriju, bet tiešus draudus iedzīvotāju drošībai neradīja. Nekavējoties tika atvērtas vēl divas Ogres upes HES slūžas, un ūdens līmenis kritās. Šobrīd ir atvērtas visas četras slūžas, un ūdens brīvi plūst tām cauri. Neraugoties uz to šodien pusdienlaikā situācija saasinājās un Dārziņu teritorijā, veidojoties ledus sastrēgumiem Ogres upē, sākās strauja ūdens līmeņa celšanās. Ūdens ir ieskāvis aptuveni 40 mājas, sākot no 270.numura. Vienā no gadījumiem, izmantojot laivu, tika evakuēts kādas mājas iedzīvotājs un viņa kaķis, kuri šobrīd pajumti raduši pie augstāk dzīvojošajiem kaimiņiem. Ūdens līmenis ir svārstīgs un jācer, ka, tikpat strauji kā paaugstinājies, tas arī pazemināsies, neradot postošas sekas. Iedzīvotāji ir informēti un zina, kā rīkoties, ja situācija kļūs vēl draudīgāka. Regulāri apsekojam plūdu apdraudētās vietas, ir noteikts 24 stundu dežūrgrafiks. Nepieciešamības gadījumā operatīvie dienesti ir gatavi nekavējoties steigties palīgā,» skaidro U.Ulmanis.

Civilās aizsardzības apvienotās komisijas koordinators piebilst, ka operatīvie dienesti ir gatavi arī ledus izzāģēšanai vai spridzināšanai, ja tāda vajadzība radīsies. Ir izstrādāta un saskaņota spridzināšanas shēma, lai darbus varētu uzsākt nekavējoties, taču jācer, ka tas nebūs nepieciešams.

Svarīgākais