Jauniem "Sadales tīkla" lietotājiem nodrošinās vienlīdzīgu atbalstu

© Kaspars Krafts / F64

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos grozījumus elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz nodrošināt vienlīdzīgus atbalsta principus jaunu sistēmas pieslēgumu ierīkošanai AS "Sadales tīkls" lietotājiem.

EM piedāvātās izmaiņas paredz ieviest pieslēguma būvdarbu izmaksu sadalījuma principu, kur pieslēguma maksu 50% apmērā sedz sistēmas lietotājs, bet 50% apmērā - sistēmas operators, "Sadales tīkla" sadales sistēmas elektroenerģijas lietotāju pieslēgumiem arī sešu līdz 20 kilovoltu (kV) sprieguma tīklā un 0,4 kV tīkla pieslēgumiem ar ievadaizsardzības aparāta lielumu virs 100 ampēriem (A).

Likumprojekta mērķis ir radīt pozitīvu ietekmi uz jaunu lielas jaudas sadales sistēmas pieslēgumu pieejamību un komercdarbības attīstību, galalietotājiem samazinot izmaksu slogu jauna pieslēguma izveidei un darbības uzsākšanai, veicināt elektroenerģijas sadales sistēmas operatora, kuras sistēmai pieslēgti vairāk par simt tūkstošiem lietotāju, lietotāju skaita, pieslēgtās patēriņa jaudas un sadalītās elektroenerģijas palielināšanos, kā rezultātā esošā sistēma un tajā jau uzstādītās sistēmas jaudas tiks izmantota efektīvāk.

Līdz šim 50:50% pieslēguma būvdarbu izmaksu sadalījuma princips tiek piemērots tikai nelielas jaudas pieslēgumiem 0,4 kV tīklā ar ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu līdz 100A. Lielākas jaudas pieslēgumu gadījumā lietotājs priekšapmaksas veidā 100% apjomā sedz visas pieslēguma ierīkošanas izmaksas, bet pieslēguma lietošanas laikā tiek piemērots efektīvās slodzes risinājums, kas ļauj pieslēguma lietotājam piecu gadu periodā atgūt pieslēguma ierīkošanā ieguldītās investīcijas, pamatojoties uz pakalpojuma maksas samazinājuma piemērošanu.

EM norāda, ka pārskatītā pieeja paredz pakāpeniski slēgt efektīvās slodzes risinājumu, kas pēc būtības šobrīd ir novecojis, administratīvi sarežģīts mehānisms. Risinājums paredzētu vairs nepiemērot efektīvās slodzes risinājumu jauniem pieslēgumiem pēc 2024.gada 1.maija, bet tā vietā tiktu ieviests 50:50% pieslēguma ierīkošanas būvdarbu izmaksu sadalījuma princips arī lielas jaudas elektroenerģijas lietotāju sadales sistēmas pieslēgumiem "Sadales tīkla" sistēmā.

Risinājums būtu piemērojams arī atļautās slodzes palielināšanai, ja tās īstenošanai nepieciešama pieslēguma pārbūve. Jaunās pieejas ieviešana sistēmas pieslēguma maksas pārdalei starp sistēmas lietotāju un sistēmas operatoru nav uzskatāma par valsts atbalstu kādām komersantu grupām un neatstāj ietekmi uz valsts budžetu.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.