Agrīnā brīdināšanas sistēma varētu izmaksāt aptuveni četrus miljonus eiro

© Pixaby

Šobrīd tiek lēsts, ka agrīnā brīdināšanas sistēma (ABS+) jeb šūnu apraides sistēmas izveide varētu izmaksāt nepilnus četrus miljonus eiro. Taču tas esot atkarīgs no iepirkuma piedāvājuma, tā TV24 raidījumam “STOPkadri ar Armandu Puči” apliecināja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs. SIA “TET” pārstāve Laura Jansone raidījumam norādīja, ka interneta darbības pārrāvumi Latvijā krīzes situācijās tikpat kā nav iespējami.

Trofimovs TV24 raidījumam norādīja, ka šūnu apraides iepirkuma procesā, kas jau ir sācies, tiks vērtēti kritēriji no kā arī būšot atkarīgas sistēmas izveides izmaksas. Viens no tiem ir sistēmas izveides laiks. Plānots, ka tā varētu tikt ieviesta šī gada beigās.

IeM uzsvēra, ka izvērtēts Ukrainas piedāvājums Latvijai piešķirt bezmaksas lietošanā civilās aizsardzības sistēmu - aplikāciju “Kyiv digital”, kas brīdina Ukrainas galvaspilsētas iedzīvotājus par krievu raķešu, dronu, lidmašīnu tuvošanos un norāda tuvākās patvertnes. Pēc izvērtējuma secināts, ka mūsu valstij nepieciešama plašāka - valsts mēroga - brīdināšanas sistēma ārkārtas situācijām, piemēram, plūdu, meža ugunsgrēku, gan militāra apdraudējuma situācijām, Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa TV24 sacīja, ka Ukrainas civilās aizsardzības aplikācijas liels mīnuss esot interneta nepieciešamība un, ko darīt, ja interneta nav.

Savukārt tehnoloģiju uzņēmuma SIA “TET” pārstāve Laura Jansone TV24 norādīja, ka interneta darbības pārrāvumi Latvijā krīzes situācijās tikpat kā nav iespējami. Interneta tīkli veidoti tā, lai viena vai vairāku elementu bojājuma gadījumā datu pārraides tīkls turpinātu darboties. Iespēja pilnībā iznīcināt visus fiksētā datu pārraides tīkla elementus esot niecīga un to pierādot arī pieredze Ukrainā.

Šūnu apraide ir tehnoloģija, kas brīdina par apdraudējumu un informē par ieteicamo rīcību, izsūtot paziņojumu uz mobilajiem tālruņiem. Apdraudētajā reģionā informāciju saņemtu visi mobilo telefonu lietotāji, neatkarīgi no pieslēguma, mobilā operatora. Informāciju saņemtu arī tūristi.

Tehnoloģiju drošības uzņēmuma “Possible Security” vadītājs Kirils Solovjovs norādīja, ka šūnu apraides sistēma ir vienkāršāka tehnoloģija un kritiskām sistēmām tas ir labi. Jo vienkāršāka tehnoloģija, jo mazāk ir dažādi veidi, kā var nejauši vai tīšām sabojāt. Taču šūnu apraides sistēmai nepieciešams, lai mobilo telefonu bāzes stacijām ir elektrība un ir mobilais telefona signāls.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.