Gada inflācija Latvijā nepārsniedz viena procenta robežu

© Andrejs Terentjevs / F64

Patēriņa cenas šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri Latvijā pieauga par 0,8%, bet gada laikā - šogad janvārī salīdzinājumā ar 2023.gada janvāri - palielinājās par 0,9%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, janvārī pieaudzis par 7,3%.

Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām 2024.gada janvārī, salīdzinot ar 2023.gada decembri, bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,4 procentpunkti), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,4 procentpunkti), kā arī apģērbam un apaviem (-0,3 procentpunkti).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 1,5%.

Apģērbu un apavu grupā cenas mēneša laikā samazinājās par 4,9%. Ziemas sezonas preču atlaižu un izpārdošanu ietekmē vidējais cenu līmenis apģērbiem kritās par 5,1%, bet apaviem - par 4,8%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 2,5%.

Mēneša laikā sadārdzinājās arī mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi - par 5,2%. Atkritumu savākšanas pakalpojumiem dabas resursu nodokļa pieauguma ietekmē cenas kāpa vidēji par 6,5%, bet lētāks kļuva cietais kurināmais un siltumenerģija.

Veselības aprūpes grupā cenas mēneša laikā pieauga par 1,8%. Sadārdzinājās zobārstniecības pakalpojumi, farmaceitiskie produkti un ārstu speciālistu pakalpojumi.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi mēneša laikā kļuva lētāki par 1,1%, ko galvenokārt noteica pasažieru aviopārvadājumu cenu kritums. Savukārt cenas pieauga degvielai par 0,6%, sadārdzinoties dīzeļdegvielai par 0,7%, un benzīnam - par 0,7%. Auto gāzes cenas saglabājās nemainīgas. Mēneša laikā sadārdzinājās arī personisko transportlīdzekļu apkope un remonts.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas mēneša laikā palielinājās par 2,9%. Galvenokārt noslēdzoties akcijām, dārgākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi. Sadārdzinājās arī frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, mājokļa mēbelēm, vīnam, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, barībai lolojumdzīvniekiem. Savukārt cenas saruka viesnīcu pakalpojumiem un daiļliteratūras grāmatām.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais