Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ekonomikas ministrs steidzami aicina palielināt elektroģenerējošo jaudu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS), šodien, 8.februārī, atbildot uz Saeimas deputātu pieprasījumu "Par valsts energoapgādes sistēmas drošību", atzina, ka nekavējoties ir jādara viss iespējamais, lai brīdī, kad nākamā gada februārī Latvija atslēgsies no Krievijas kontrolētā BRELL elektrotīklu sinhronizācijas loka, būtu garantēta Latvijas energoapgādes drošība par saprātīgām cenām.

Kā aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM), Valainis uzskata, ka ir steidzami jāsāk jaunu ģenerējošo jaudu būvniecība, tostarp vēja parku jomā, kur vadošo lomu ir jāuzņemas AS "Latvenergo".

Pašreiz no privātā sektora puses rezervēto jaudu apjoms pārvades tīklā pārsniedz sešus gigavatus (GW), kas vairākkārt pārsniedz Latvijas patēriņam nepieciešamo līmeni, lielākā daļa šo projektu attīstās tikai "uz papīra", pauž EM.

Valainis uzsvēra, ka ar šā brīža pieeju "tālu netiksim", savukārt, ja traucē likumi, tad tie ir jāmaina. Tostarp vairāki normatīvie akti neļauj ātri attīstīt ģenerējošās jaudas gan valsts, gan privātajiem uzņēmumiem, lai arī tas ir valsts drošības un normālas tautsaimniecības attīstības jautājums.

Vienlaikus Valainis norādīja, ka darba kārtībā ir gan "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" piederošās SIA "Latvijas vēja parki" lieljaudas sauszemes vēja parku projekts, gan tā sauktais "Elwind" atkrastes vēja parku lielprojekts, kas līdz šim tālāk par izpētes stadiju nav tikuši.

"Mēs nāksim klajā ar likumu grozījumiem, lai šo situāciju uzlabotu un ģenerējošās jaudas attīstās", sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka AS "Latvenergo" un "Latvijas valsts mežu" (LVM) kopuzņēmums vēja parku attīstībai - "Latvijas vēja parki" - tika reģistrēts 2022.gada 22.jūlijā. Kompānijas pamatkapitāls ir divi miljoni eiro, un 80% uzņēmuma kapitāldaļu pieder "Latvenergo", bet 20% - LVM.