Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Ar jaunu likumprojektu reglamentēs valsts un militārās industrijas sadarbību

© Romāns Kokšarovs / F64

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja valdības virzīto Aizsardzības industrijas likumprojektu, kas paredz nodrošināt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) valsts aizsardzības uzdevumu izpildei nepieciešamo preču piegādes un pakalpojumu sniegšanas drošību.

Otrajā lasījumā atbalstīti arī saistītie grozījumi Mobilizācijas likumā un Nacionālās drošības likumā, kas paredz ar industrijas attīstības atbalstu un piegādes drošību saistīto jautājumu pārcelšanu uz Aizsardzības industrijas likumprojektu.

"Līdz ar strauju nacionālās aizsardzības industrijas izaugsmi" Aizsardzības ministrija (AM) konstatējusi virkni būtisku risku un industrijas attīstības atbalsta iespēju, kuru mērķtiecīgai kontrolei un vadībai esošā normatīvā sistēma vairs nav pietiekama.

Būtiskākie no tiem ir saistīti ar aizsardzības industrijas drošu darbības vidi, padziļinātu integrāciju valsts visaptverošā aizsardzībā, NBS piegādes drošības tālāku veicināšanu, kā arī nepārtrauktu piekļuvi industrijas attīstības nodrošināšanai kritiski nepieciešamiem resursiem - kvalificētam personālam, stratēģiskas nozīmes izejmateriāliem, finanšu un ražošanas līdzekļiem.

Kā topošā likuma mērķi plānots noteikt - nodrošināt NBS noteikto valsts aizsardzības uzdevumu un starptautisko saistību izpildei nepieciešamo piegādes drošību, kā arī veicināt aizsardzības industrijas attīstību.

Tāpat likumā tiks noteikts, ka, lai nodrošinātu kritisko militāra vai divējāda pielietojuma preču pieejamību valsts aizsardzības vajadzībām un aizsardzības industrijas attīstību, visas iesaistītās valsts pārvaldes institūcijas, tai skaitā publiskas personas kapitālsabiedrības, nodrošina aizsardzības industrijas attīstību un piegādes drošības principu piemērošanu atbilstoši savai kompetencei.

Tāpat jaunajā likumā tiks ierakstīts, ka Ministru kabinets noteiks kārtību, kādā iepirkumu procedūrās tiek piemērotas piegādes drošības veicinošās prasības.

Piegādes drošības ietekmes faktorus izvērtēs, kā arī piegādes drošību veicinošas prasības noteiks un izvirzīs ministrijas nodrošinājuma projektos, kuru kopējā prognozējamā summa visā to aprites ciklā pārsniedz piecus miljonus eiro vai kuru preču piegādes vai pakalpojumu sniegšanas sagaidāmais aprites cikls pārsniedz piecus gadus.

AM būs atbildīgā iestāde par aizsardzības industrijas attīstības atbalstu, kā arī citu valsts, pašvaldību vai nevalstisko institūciju aktivitāšu koordinēšanu aizsardzības industrijas attīstības atbalstam.