Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Cimdara lieta: Par nepatiesu ziņu publicēšanu - 4000 eiro sods

© Dmitrijs Suļžics/MN

SIA "All Media Latvia" būs jāsamaksā 4000 eiro morālā kaitējuma kompensācija par nepatiesu ziņu publicēšanu sakarā ar bijušo Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Arni Cimdaru par to, ka viņš, iespējams, pretlikumīgi pircis Covid-19 sertifikātu, aģentūra LETA noskaidroja Rīgas apgabaltiesā.

Juridiskā biroja "Cobalt" mājaslapā publicētā informācija liecina, ka janvārī spēkā stājies Rīgas apgabaltiesas spriedums, ar kuru nospriests piedzīt no "All Media Latvia" morālā kaitējuma atlīdzību par nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu ziņu publicēšanu par nu jau mirušo Cimdaru.

Lietas gaitā tiesa vērtēja "All Media Latvia" rīcību, publicējot nepatiesu informāciju par Cimdaru īsi pēc viņa nāves. Tiesa atzina, ka uzņēmuma izplatītās nepatiesās ziņas par Cimdara vakcinācijas sertifikātu ir viņa un viņa ģimenes godu un cieņu aizskarošas, ka uzņēmums ir pārkāpis pieļaujamās vārda brīvības robežas, neattaisnojami un acīmredzami neproporcionāli iejaucies prasītāju un mirušā Cimdara personiskajā dzīvē, radot negodu mirušā piemiņai un nodarot morālas ciešanas viņa tuviniekiem.

Jau vēstīts, ka Valsts policija (VP) iepriekš bija sākusi resorisko pārbaudi par izskanējušo informāciju, ka bijušais CVK priekšsēdētājs Cimdars mediķiem, iespējams, uzrādījis viltotu vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu. Vēlāk gan VP neatrada šim apgalvojumam pierādījumus.

2021.gada 22.oktobrī TV3 ziņas vēstīja, ka mūžībā aizgājušais Cimdars, iespējams, mediķiem varētu būt uzrādījis viltotu vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu.

Cimdara ģimene uzsvēra, ka Cimdara rīcībā nebija viltots Covid-19 vakcinācijas sertifikāts, jo gan pirms saslimšanas ar Covid-19, gan slimības gaitā Cimdars skaidri un atkārtoti paziņoja saviem ģimenes locekļiem un ārstējošajam personālam, ka viņš nav potējies pret Covid-19.

Paziņojumā presei Cimdara piederīgie akcentēja, ka pēc saslimšanas ar Covid-19 un nonākšanas slimnīcā Cimdars atklāti dalījās ar pieņēmumu, ka veiksmīgi izslimos slimību un iegūs imunitāti dabīgā ceļā. Ģimenes ieskatā Cimdaram nebija nekāda loģiska iemesla vai ieguvumu, lai iegūtu viltotu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, maldinot ģimenes locekļus un medicīnas darbiniekus, kā arī kopējais konteksts liecinot par viņa stingru turēšanos pie iepriekš pieņemtās nostājas - iegūt imunitāti dabīgā ceļā. Cimdara ģimene stingri iestājas par faktu, ka Cimdara rīcībā nebija viltota Covid-19 vakcinācijas sertifikāta un viņš nebija tā uzrādītājs.

Papildus tam, "e-veselības" sistēmā nepastāv ieraksts par Cimdara vakcināciju pret Covid-19, uzsvēra Cimdara ģimene.