Drīzumā publiskos to uzņēmumu sarakstu, kas joprojām turpina eksportēt uz Krieviju un Baltkrieviju

© Pixaby

Jau tuvākajās dienās plašāka sabiedrība atkal uzzinās to uzņēmumu sarakstu, kas joprojām turpina eksportēt uz Krieviju un Baltkrieviju. Šādu iniciatīvu virza Ekonomikas ministrija, un tai ir arī Tirdzniecības un rūpniecības kameras atbalsts. Šoreiz plāno neatkārtot iepriekšējās kļūdas, nosaucot komersantus, kuri jau bija pārtraukuši sadarbību ar agresorvalsti, vēsta raidījums “TV3 ziņas”.

Ir arī komersanti, kas turpina tirgoties ar agresoru, bet to neafišē, tāpēc Ekonomikas ministrija iecerējusi atkal publiskot sarakstu ar tiem komersantiem, kas eksportē uz Krieviju un Baltkrieviju.

Uz uzņēmumiem, kas importē no Krievijas, publiskošanas process neattieksies. Šādus uzņēmumus uzskaitīt ir sarežģītāk, jo Latvija ir daļa no Eiropas Savienības vienotā tirgus. Šāda reģistra izveidi kā pārāk sarežģītu skaidroi Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

"“Pēc būtības tā krava pat dienu nepavada Latvijā, dodas tālāk. Iegrāmatojas kā Latvijas, bet pēc būtības tas ir Eiropas Savienības vienotais [tirgus]. Ļoti sarežģīti panākt šādu reģistru, jo grūti trāpīt tiem uzņēmējiem, kuri tās preces tiešām atstāj Latvijā," skaidro V. Valainis.

Pērnvasar gan šāda saraksta publiskošana piedzīvoja fiasko. Apkopojumā bija viss 2022. gads, tāpēc listē parādījās arī sabiedrībā ļoti zināmi uzņēmumi, kas pārtrauca sadarbību pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma un arī palīdzēja Ukrainai.

Mācība tagad ir gūta, būšot aktuālais saraksts, kā arī iespēja komersantiem sarakstam pievienot arī savu skaidrojumu situācijai.

Ieceri atbalsta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kas nu jau pieņēmusi arī oficiālu organizācijas pozīciju, ka visas biznesa saites ar Krieviju faktiski vajadzētu izbeigt.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.