Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Nolemj neatjaunot robežšķērsošanas vietas "Silene" darbību

© Kaspars Krafts / F64

Ņemot vērā nepieciešamību novērst Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu un tās mēģinājumus, valdība otrdien atbalstīja robežšķērsošanas vietas "Silene" darbības neatjaunošanu no 11.februāra.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu noteiktais pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms Baltkrievijas pierobežā no šā gada 11.februāra vairs netiks turpināts, taču Silenes robežšķērsošanas vietas darbība netiks atjaunota, iepriekš informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu līdz 2024.gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas pērn augustā nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Tāpat, ņemot vērā Baltkrievijas realizēto nelegālās imigrācijas spiedienu, valdība 2023.gada septembra vidū nolēma apturēt Silenes robežšķērsošanas vietas darbību.

IeM dokumentā valdībai min, ka tiek īstenoti kompleksi pasākumi, lai novērstu robežas nelikumīgu šķērsošanu, taču pēdējā laikā šādu gadījumu skaits ir samazinājies, līdz ar to pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms netiks turpināts.

Vienlaikus ministrijā arī atzīmē, ka Krievijas sāktais un Baltkrievijas atklāti atbalstītais karš pret Ukrainu ir vērtējams kā papildu riska apstāklis un iespējama motivācija Baltkrievijai tomēr turpināt centienus destabilizēt situāciju uz valsts robežas ar Latviju. Tostarp šajā aspektā ir svarīgi ņemt vērā Somijas pieredzi saistībā ar jautājumu par Somijas-Krievijas robežas slēgšanu.

IeM norāda, ka ir svarīgi pieņemt piesardzības pasākumus, lai valsts jau laikus rīkotos efektīvi, nepieļaujot kaitējuma iestāšanos. Ņemot to vērā, valdība nolēma no 11.februāra neatjaunot Silenes robežšķērsošanas vietas darbību.

Vienlaikus IeM valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs aģentūrai LETA apliecināja, ka, strauji mainoties situācijai, pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms tiks nekavējoties atjaunots.