Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Recenzija: Indygo - “6”

© publicitātes foto

Dzīvespriecīgā un kā saulīte vienmēr smaidošā Mārtiņa Vatera rokgrupa “Indygo” ir jau ar pamatīgu bārdu, tas ir, krietnus gadus pastāvoša (ja precīzāk – vairāk nekā 20), un katrs tās jaunais studijas albums tiek gaidīts un sagaidīts ar interesi, tomēr arī nelielām bažām – kāds tas būs, latviski vai angliski, kāds stils šoreiz dominēs, ko atkal labu vai nelabu būs izprātojuši Vaters & Co? “Mūzikas un emociju piesātināts, vienkārši sasodīti labs rokmūzikas albums! Esam gandarīti par padarīto!” pēc “6” izdošanas sasodīti lakoniski savas sasodīti labās sajūtas piesaka modernās rokmūzikas trio “Indygo” jeb Mārtiņš Vaters, Miks Riekstiņš un Mārtiņš Leja.

Iepriekšējais “Indygo” albums “The Result Of Everything” izdots 2019. gadā, un tas bija pilnībā angliski, savukārt tā priekštecis, 2015. gadā klajā laistais “Stars” - latviešu valodā. 2013. gadā izdotais “Decoy” - it kā angliski, tomēr tajā bija iekļauts arī grupas, iespējams, visu laiku lielākais hits “Minūtes un stundas”. Jaunais albums tapis pēdējo pāris gadu laikā, apkopojot mēģinājumos sastrādātās dziesmas un izsijājot tieši šim darbam atbilstošākās - šoreiz atkal latviski. Ieraksti veikti pie trīs skaņu industrijā ļoti ietekmīgiem vīriem - Ģirta Laumaņa (“Hodila Records”), Valērija Černeja (“No Fuss Audio”) un paša Gata Zaķa (“TRU Music”), turklāt pēdējais izskaņā pielicis fināla pieskārienu kopskaņas radīšanai. Kopumā 13 dziesmas - tas jums vis nav kaut kāds par modes lietu kļuvušais EP-sis jeb minialbumiņš!

Jāatzīst, ka pats pirmais plašākai apritei nodotais jaunais gabals (kopdarbs ar Žigatu un Dvarionu dziesmā “Bet tu steidz” neskaitās) “Skats pa logu” pamatīgi sabiedēja - tik melodiski “pienvedējīgus” gan mums “Indygo” nevajag! Par laimi, te ir dziesmas arī jestrākos un roķīgākos toņos, taču ir arī tādi skaņdarbi, ar kuriem Vaters tuvinās dziesmu aptaujai “Muzikālā banka”... Uz “Indygo” zelta fondu pilnīgi noteikti var pretendēt dziesma “Idioti”, arī ar kārtīgo “grūvu” apveltītā “Pazudusi sirds” un grandžīgā “Zvans pie durvīm”, koncertos labi izklausīsies “Kā man jādomā?”, tomēr jaunā albuma vidējais rādītājs ir radiostacijām draudzīgākais “Skats pa logu” virziens. Diemžēl.

Protams, viss iespēlēts un iedziedāts kvalitatīvi - to “Indygo” vienmēr ir spējuši garantēt, dziesmas ir melodiskas un varbūt plašākai auditorijai pat saprotamākas par senajiem “Indygo” garadarbiem, līdz ar to šo albumu var saukt arī par soli uz priekšu, tomēr grupas lielākais trumpis ir (bija?) tieši “andergroundiski” nepieradinātākais skanējums. Albuma ierakstā piedalījušies arī daži draugmākslinieki - pūšamo instrumentu pārzinātāji

Ritvars Šilkovs un Maksims Starodubovs (“Oranžās Brīvdienas”, “Rīta Stienis”, “Riga Reggae”), stīgu sektora speciāliste Undīne Cercina, kā arī komentārus neprasošie Māris Žigats (“Pienvedēja Piedzīvojumi”) un Artis Dvarionas jeb Lapsene (“R.A.P.”), kuri pieplusojuši Vateram savas balsis dziesmā “Bet tu steidz”. “Albums muzikāli ir dikti krāsains, kas elektriski paceļ uz pirkstu galiem un liek atsēsties tā dziļāk dīvānā vai piejūras kāpās un, vērojot jūras plašo ūdeņu dažādo kustību, atrast šajā mūzikā ko ļoti personisku un uz ilgāku paliekošu,” tēlaini (un teiksmaini) filozofē “Indygo”.

Ņemot vērā to, ka “6” no sparīgas rokmūzikas cienītāja viedokļa ir diezgan šaubīgs albums, atliek vien to notestēt “dzīvajā”, jo nav šaubu, ka koncertos šis trio to pasniegs nesalīdzināmi aizraujošāk. Un nu galvenais - ja iepriekšējais albums tika laists tautās ar kupli apmeklētu pasākumu Spīķeru koncertzālē, tad šoreiz “Indygo” ir iecerējuši vēl vērienīgāku prezentācijas koncertu - tas 19. aprīlī notiks prestižajā “Palladiumā”. CD un plašu nebūs, “6” tiks laists apritē tikai digitālajā vidē, tomēr ar grupas atribūtiku gan “Indygo” vīri solās apgādāt. Nu neko, vilksim T-kreklus uz punčiem un klausīsimies “sešinieku” digitāli!