Izstrādāts likumprojekts Krievijas graudu importa aizliegumam

© Edmunds Brencis / F64

Tapis Krievijas un Baltkrievijas graudu importa Latvijā aizlieguma likumprojekta sākotnējais variants, kas vēl tiks saskaņots ar ministrijām, šodien pēc koalīcijas sanāksmes pavēstīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Siliņa norādīja, ka tāpat likumprojekts tika apspriests valdību veidojošo partiju frakcijās. Pēc šī procesa paredzēts, ka koalīcijas partijas vienosies par tā virzīšanu izskatīšanai parlamentā.

Jau ziņots, ka janvāra beigās valdošā koalīcija vienojās aizliegt Krievijas un Baltkrievijas graudu importu Latvijā.

Pēc Zemkopības ministrijas datiem, Latvija ir otrā lielākā Krievijas lauksaimniecības un pārtikas produktu importētāja ES aiz Spānijas. Latvija 2023.gadā no janvāra līdz oktobrim importēja 12% no kopējās ES importa no Krievijas vērtības, ieņemot otro vietu starp ES dalībvalstīm.

Vienlaikus Krievijas graudu importa un tranzīta aizliegšana Latvijas ostu un dzelzceļa pārvadājumu nozarēm varētu nest kopumā 100 miljonu eiro zaudējumus.

ZM iepriekš norādīja, ja Latvijā aizliegtu dzelzceļam pārvadāt un ostām pārkraut četrus miljonus tonnu Krievijas izcelsmes graudu un lauksaimniecības produktu, kas ir prognozētais apmērs 2024.gadam, ostu ieņēmumi samazinātos par 60 miljoniem eiro, bet dzelzceļa - par 40 miljoniem eiro.

Latvijā

Valsts atbalsts ir biežāk minētais faktors, kas mudinātu gandrīz trešdaļu jeb 27 % iedzīvotāju apsvērt elektroauto iegādi. Tikmēr 44 % norāda, ka viņus no šī pirkuma attur attālums, kādu elektroauto spēj veikt ar vienu uzlādi, liecina Citadele Leasing veiktā aptauja.