Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Vjačeslavs Dombrovskis saredz, kā reformēt skolu tīklu Latvijā

© Ekrānuzņēmums / facebook.com

"Izglītības kvalitāte ir tas, kas noteiks cilvēka produktivitāti pēc 20 gadiem, produktivitāte noteiks atalgojumu, atalgojums noteiks to, cik daudz cilvēki maksās nodokļus," TV24 raidījumā "Preses klubs" skaidro ekonomists, partijas "Latvijas attīstībai" valdes loceklis, ekonomikas ministrs(2014), izglītības un zinātnes ministrs (2013-2014), bijušais Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Nenoliedzot, ka skolu reformas jautājums ir sarežģīts un emocionāls, bijušais izglītības un zinātnes ministrs rosina salīdzināt Latvijas izglītības sistēmu ar situāciju Igaunijā.
"Ekonomiskajā aktivitātē no Igaunijas atpaliekam, viņiem ienākumi uz cilvēku ir augstāki, arī izglītības kvalitāte augstāka. Viņi izglītības ziņā ir top5, mēs kaut kur pa vidu. Bet naudas ziņā, relatīvi procentus no budžeta, mēs ieguldam izglītībā tikpat daudz kā igauņi," saka Dombrovksis, kā iemeslu nosaucot faktu, ka izglītības reforma Igaunijā notikusi pirms aptuveni 20 gadiem.
Komentējot to, kas šobrīd notiek Latvijas izglītībā, Dombrovskis saka, ka virziens varētu būt pareizs, bet taktiku un stratēģiju viņš plānotu citādāk.
"Izglītības kvalitāte ir tas, kas noteiks cilvēka produktivitāti pēc 20 gadiem, produktivitāte noteiks atalgojumu, atalgojums noteiks to, cik daudz cilvēki maksās nodokļus. Mūsu pensijas pēc 20 gadiem būs tieši atkarīgas no tā, kādus lēmumus mēs pieņemam šodien, attiecībā uz skolām," uzskata bijušais izglītības un zinātnes ministrs, uzsverot, ka, saglabājot skolas, kur izglītības kvalitāte ir salīdzinoši zema, pensijas pēc 20 gadiem varētu būt zemākas.
Dombrovskis piedāvā skolu tīklu sadalīt trīs posmos - sākumskola, pamatskola un vidusskola, nosakot principu, jo mazāks bērns, jo tuvāk skolai.