Lauksaimnieki protestē mierīgi - tikai 25 administratīvie pārkāpumi

© Gints Ivuškāns / F64

Lauksaimnieku protesta akcija kopumā aizritējusi mierīgi, bez būtiskiem starpgadījumiem, tomēr policija līdz šim sākusi 19 administratīvā pārkāpuma procesus par dažādiem pārkāpumiem, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā.

Lielākā daļa no sāktajiem administratīvā pārkāpuma procesiem ir par neiegādātu obligāto civiltiesisko transportlīdzekļu apdrošināšanu, kā arī par braukšanu ar transportlīdzekli bez tehniskās apskates.

Tāpat ir konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar bezpilota gaisa kuģu ekspluatāciju.

Lauksaimnieku protesta akcijā, kas pirmdien notika 16 Latvijas pilsētās - Liepājā, Saldū, Talsos, Tukumā, Kuldīgā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Jēkabpilī, Aizkrauklē, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Gulbenē, Limbažos un Ogrē, tika iesaistītas kopumā apmēram 2000 tehnikas vienības, aģentūrai LETA sacīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Tostarp, piemēram, Bauskā protestā piedalās vairāk nekā 100 lauksaimnieku ar traktoriem un automašīnām.

Protestā zemnieki vēlas panākt Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītēja importa aizliegumu bez pārejas perioda, pievienotās vērtības nodokļa samazinātās likmes 5% apmērā atjaunošanu Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām dārzeņiem, birokrātijas mazināšanu lauksaimniecības nozarē, plašāku pieeju apdrošināšanas un apgrozāmo līdzekļu programmām, kā arī atteikšanos no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais