Labas ziņas par elektrības cenu

© Vladislavs Proškins/f64

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 21% un bija 64,40 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās teju visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Baltijas valstīs elektroenerģijas cena vienoti samazinājās par 21% un bija 64,40 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas vidējā cena aizvadītajā nedēļā samazinājās par 32% un bija 30,56 eiro par MWh. Vienlaikus elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 71,15 eiro par MWh, Vācijā - 59,92 eiro par MWh, bet Austrijā vidējā elektroenerģijas cena bija 71,11 eiro par MWh.

Līdzīgi kā nedēļu iepriekš, aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenu lejupslīdi veicināja par 16% lielāka izstrāde vēja elektrostacijās "Nord Pool" reģionā. Turklāt laikapstākļi saglabājās siltāki par normu un noteica patēriņa samazinājumu par 4%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Papildus minētajam ietekmi uz elektroenerģijas cenām Baltijā atstāja arī par 4% lielākas enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala. Tikmēr plūsmas no Somijas saruka par 44% Somijas-Igaunijas starpvalstu šķērsgriezuma "EstLink-2" atslēguma dēļ.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9267 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 9903 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 6% un bija 568 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 4% mazāks nekā nedēļu iepriekš - 141 GWh. Igaunijā patēriņš saruka par 7% - līdz 177 GWh. Savukārt Lietuvā tika patērētas 250 GWh elektroenerģijas, kas ir 6% samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 1%, un kopā tika saražotas 418 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms bija par 9% mazāks nekā nedēļu iepriekš - 153 GWh. Igaunijā izstrāde pieauga par 1% - līdz 86 GWh. Vienlaikus Lietuvā elektroenerģijas ražošana kāpa par 12%, sasniedzot 179 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija divas reizes, Igaunijā - 49%, bet Lietuvā - 72%. Baltijas valstīs tika saražoti 74% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Svarīgākais