Kara skartajiem Ukrainas bēgļiem joprojām ir nepieciešams atbalsts; pērn to saņēma ap 23 000 personas

© Dmitrijs Suļžics/MN

Šodien tiek atklāta Latvijas nodaļa no 2024.gada Reģionālā bēgļu rīcības plāna, kas ir veltīts situācijai Ukrainā.

Apritot teju diviem gadiem kopš pilna apjoma iebrukuma sākuma, miljoniem cilvēku gan Ukrainā, gan bēgļiem visā reģionā joprojām ir steidzami nepieciešams atbalsts. Lielākā daļa no viņiem cer kādu dienu atgriezties Ukrainā, bet tikai 14% plāno to darīt nākamo trīs mēnešu laikā.

Atzīstot valdības vadošo lomu, bēgļu rīcības plāns, ko koordinē ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR), kopīgo mērķu sasniegšanai apvieno vietējās un starptautiskās pilsoniskās sabiedrības un organizācijas. Plānā izklāstītajām aktivitātēm UNHCR un partneriem nepieciešams rast 9,7 miljonus ASV dolāru, lai sniegtu atbalstu 50 000 bēgļu. Reģionālajā bēgļu rīcības plānā (RBRP) ietverti plānotie atbalsta pasākumi no 2024.gada janvāra līdz decembrim, un tajā ir izklāstītas galvenās stratēģiskās prioritātes, kuras humanitārie partneri īstenos, lai palīdzētu Latvijā dzīvojošajiem bēgļiem.

"Latvija ir bijusi ļoti dāsna un Ukrainas bēgļiem sniegusi aizsardzību un palīdzību līdzvērtīgi saviem pilsoņiem. Kā UNHCR mēs izsakām atzinību Latvijai par to, kā arī novērtējam pūles, ko ieguldījuši tik daudzi civildienesta ierēdņi un organizācijas, kas izmantoja savu radošumu un zināšanas, lai palīdzētu. Kā jebkurā bēgļu situācijā, daudziem neaizsargātiem bēgļiem joprojām ir nepieciešama palīdzība, un ar RBRP palīdzību mēs ceram nodrošināt, ka arī bēgļiem tiks dotas iespējas izmantot un attīstīt savus talantus, lai sagatavotu viņus iespējamai brīvprātīgai atgriešanai, kad situācija to ļaus," saka UNHCR Pārstāvniecības Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs vadītāja Annika Sandlund.

2023.gadā RBRP partneri Latvijā atbalstīja un ar aizsardzības pakalpojumu palīdzību sasniedza 23 300 Ukrainas bēgļu, strādājot pie tā, lai viņi varētu iekļauties valsts atbalsta sistēmā. Šī palīdzība ietvēra pārtiku, ziemas apģērbu, higiēnas komplektus un nepārtikas preces, skaidru naudu un humāno transportu.

"Iekšlietu ministrija ir pateicīga UNHCR par centieniem palīdzēt Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri raduši patvērumu Latvijā, kā arī vērst starptautiskās sabiedrības uzmanību nepieciešamajam atbalstam Ukrainai kopumā," norāda Latvijas Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs, Dimitrijs Trofimovs.

"Iekšlietu ministrija kā atbildīgā institūcija jau no pirmās dienas ir koordinējusi palīdzības sniegšanu Ukraiņu bēgļiem. Arī šogad Latvijas valdība ir atvēlējusi 70 milj. ukraiņu atbalstam un atbalsts tiks sniegts arī turpmāk. Tāpat Iekšlietu dienesti regulāri palīdz, nosūtot Ukrainai automašīnas un citu nepieciešamo tehnisko aprīkojumu. Mēs atbalstīsim Ukrainas tautu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams."

2023.gadā ASV, Norvēģija, Vācija un Zviedrija sniedza nozīmīgu finansiālu atbalstu RBRP partneriem, piešķirot līdzekļus, lai palīdzētu bēgļu no Ukrainas pamatvajadzību nodrošināšanai un iekļaušanai pārstāvniecības pārraudzītajā reģionā. "Šogad mēs paplašinām savu aicinājumu sniegt finansējumu, vēršoties arī pie privātā sektora Latvijā un aicinām privātos ziedotājus sniegt savu finansiālo atbalstu, īpaši nevalstiskajām organizācijām un bēgļu vadītajām organizācijām Latvijā. Mums ir jāiegulda bēgļu cilvēkkapitālā, kas var dot labumu Latvijai šodien un Ukrainai rīt, kad bēgļi varēs atgriezties", uzsver Annika Sandlunda.