Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Divu mēnešu laikā "Altum" apstiprinājis aizdevumu darījumus lauksaimniekiem ar samazinātu likmi par 24 miljoniem eiro

© Kaspars Krafts/F64

Divu mēnešu laikā kopš AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") apgrozāmo līdzekļu programmā lauksaimniekiem ieviesa samazināto fiksētā aizdevumu likmi 3,5% apjomā saņemti vairāk nekā 300 pieteikumi par kopējo aizdevuma summu 40 miljoni eiro, un jau apstiprināti aizdevumu darījumu par vairāk nekā 24 miljoniem eiro, informēja "Altum" pārstāvji.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš informē, ka katru nedēļu turpina ienākt jauni pieteikumi par aizdevumu apjomu aptuveni viens miljons eiro. Jau pirmajos mēnešos programma sevi ir apliecinājusi kā sekmīgu atbalsta instrumentu, tāpēc piektdien tikšanās laikā ar zemkopības ministru Armandu Krauzi (ZZS) pārrunāta programmas tālāka turpināšana un papildu finansējuma nodrošināšana.

Tāpat būtisks instruments lauksaimniekiem ir "Altum" pārvaldītais Zemes fonds, kura portfelī pašreiz ir jau 25 000 hektāru lauksaimniecības zemes, tuvojoties darījumiem par kopējo summu 100 miljoni eiro. Sevi pierādījis ir Zemes fonda pakalpojums "reversā noma", kas ir pieprasīts instruments un veido trešdaļu no darījumu portfeļa.

Kopumā vairāk nekā puse "Altum" atbalsta programmu portfelī ir dažādi lauksaimnieku atbalstam mērķēti finanšu instrumenti. Šā gada sākumā "Altum" ieviesa arī atvieglojumus aizdevumu programmās, kas paredz finansējumu līdz 100 000 eiro, būtiski samazinot nodrošinājuma prasības. Tādējādi uzlabota naudas pieejamība reģionos, jo jau pirmajās nedēļās uzņēmumi aktīvi izmanto šos aizdevumus.

Bērziņš informē, ka aptuveni 90% pieteikumu saņemam tieši no reģioniem, no kuriem 50% ir tieši no lauksaimniecības nozares, dominējot graudkopībai. Aizdevumu programmā "Mazie aizdevumi lauku teritorijās" "Altum" samazinājis fiksēto likmi uz 3% ar termiņu virs 12 mēnešiem.

Jau ziņots, ka "Altum" 2023.gada deviņos mēnešos strādāja ar peļņu 13,806 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,1 reizi lielāka nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš.

"Altum" bruto portfelis 2023.gada 30.septembrī bija 1,084 miljardi eiro, no kura finanšu instrumentu portfelis bija 999 miljonu eiro apmērā, ko veido 35 391 projekts.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" kapitālā 40% akciju turētāja ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētāja ir Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.