Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Satversmes tiesas priekšsēdētājs: pašreizējā valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība ST procesā ir neefektīva

© Kaspars Krafts/f64

Valstij būtu jādomā, kā Satversmes tiesu (ST) padarīt pieejamāku ikvienam Latvijas iedzīvotājam, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Viņš skaidroja, pašreizējā valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība ST procesā ir neefektīva. Līdz šim ST esot saņēmusi tikai vienu konstitucionālo sūdzību, kuras sagatavošanā tikusi izmantota valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība.

Minēto problēmu Laviņš aktualizēšot savā ikgadējā ziņojumā par konstitucionālo tiesību attīstību Latvijā. Tiesa jau esot aicinājusi likumdevēju un izpildvaru domāt, kā padarīt to pieejamāku ikvienam valsts iedzīvotājam, it īpaši tiem, kuriem pašiem varētu nepietikt finanšu resursu, lai par konstitucionālās sūdzības sagatavošanu maksātu advokātam.

Kā spilgtu piemēru, kad valsts nodrošināta juridiskā palīdzība varētu spēlēt izšķirošu lomu privātpersonu cīņā par pamattiesībām, Laviņš minēja pagājušajā gadā izskatīto lietu par garantēto minimālo ienākumu slieksni, kurā ST lēma par labu pieteikuma iesniedzējam.

Vaicāts par pēdējā laikā ST saņemto pieteikumu aktuālajām tendencēm, Laviņš atbildēja, ka nevar pārliecinoši izcelt kādu vienu lietu kategoriju, jo aktuālas esot dažādas tēmas. Vienubrīd gan mazliet vairāk esot saņemtas sūdzības par dažādiem Kriminālprocesa pantiem, kas noteic noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijas kārtību.

Kopumā aizvadītajā gadā ST saņēmusi teju 200 pieteikumus, kas ir aptuveni tikpat, cik citus gadus, pavēstīja Laviņš.

Kā ziņots, šodien plkst.10 notiks svinīgā sēde par godu jaunā ST darba gada atklāšanai, aģentūru LETA informēja tiesā. Sēdi atklās Laviņš ar ziņojumu par konstitucionālo tiesību attīstību Latvijā 2023.gadā, kā arī Latvijas sabiedrībai nozīmīgām ST izskatītajām lietām un tās nolēmumos ietvertajām atziņām, kas ir būtiskas ikviena cilvēka pamattiesību aizsardzībā, kā arī demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanā Latvijā.

ST svinīgās sēdes laikā savu priekšlasījumu sniegs tās goda viesis - Eiropas Savienības Tiesas (EST) priekšsēdētājs Kūns Lēnartss. Pēc svinīgās sēdes Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs EST priekšsēdētājam Lēnartsam pasniegs Triju Zvaigžņu ordeni.

Svinīgajā sēdē piedalīsies valsts augstākās amatpersonas, tai skaitā arī Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kā arī tiesu varas, EST un Eiropas Cilvēktiesību tiesas, kā arī diplomātisko pārstāvniecību amatpersonas un citi viesi. Pasākums notiks hibrīdformātā - gan klātienē, gan "Zoom" platformā, kā arī būs vērojams tiešraidē ST "YouTube" kontā.

Pēc svinīgās sēdes plkst.12.30 notiks preses konference, kurā piedalīsies Laviņš un Lēnartss.