Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Recenzija: Ingus Ulmanis un “Lādezers” – “Es rakstu”

© publicitātes foto

Gatavojoties savai 60 gadu jubilejas tūrei “Kā man laiku apvaldīt” (tā sāksies 15. februārī ar koncertu Vidzemes koncertzālē “Cēsis”), Ingus Ulmanis ar grupu “Lādezers” sagatavojuši arī aptaustāmu un iegādājamu svinību atribūtu - savu labāko dziesmu apkopojumu vinila platē un CD. Tie gan vēl ir tikai ceļā no ražotnēm pie klausītājiem, taču straumēšanas servisos izlasi jau var klausīties.

Platē iekļautas divpadsmit dziesmas, bet CD formāta kompaktdiskā - pat 15 gabali. Albumā iekļauti skaņdarbi, kuri radušies “Lādezera” daiļrades sākumposmā un beigu periodā. Ieraksts veikts pavisam nesen, saglabājot dziesmu ideju, tomēr klausītājiem varētu būt arī pārsteigums vismaz par dažu dziesmu skanējumu 2024. gadā. Piemēram, par pusakustisko “Tu esi vēl jauns” - pašu pirmo ansambļa dziesmu, ar kuru “Lādezers” pirms 30 gadiem pieteica sevi uz latvju mūzikas skatuves pēc Ingus Ulmaņa un Aigara Voitišķa aiziešanas no “Jumpravas”. Jāatzīst, ka šādā versijā šīs dziesmas tekstu var izjust kaut kā īpašāk, daudz precīzāk un skaidrāk, un vēstījums ir… biedējošs.

“90. gados, kad dziedājām “tu esi vēl jauns, tev viss vēl priekšā”, tas drīzāk bija kā joks. Neviens tā pa īstam nedomāja, ka jāmaksā būs par visu, kas likās par velti nācis; ka mūsu vecāki mirs; ka negribēsies skatīties spogulī uz grumbām un krokām tu.ml. Tomēr viens nav mainījies, un iekšpusē kāds burtiski auro - “tu esi vēl jauns, tev viss vēl priekšā…”,” prāto Aigars Voitišķis.

Platē vēl iekļautas tādas dziesmas kā “Prom no pilsētas”, “Kā man laiku apvaldīt”, “Cik brīvs, tik dzīvs”, “Stikla laivas (Man liekas, sen jau biju projām)”, “Nospēlē man”, “Tālumā”, “Rozā eņģelis”, “Pārsteigums”, “Gadalaiki”, “Tas nebūs viss” un “Es rakstu”, bet kompaktdiskā tām klāt nāk “Pieskardamies”, “Putni”, “Izstieptas rokas attālumā” un “Vīri melnā mētelī”.

Apskatnieks ar īpašu interesi spieda atskaņošanas pogu pie roķīgi rakarīgās “Prom no pilsētas”, lai dzirdētu, kā 2024. gada versijā izklausās dziesma par inteliģentu atvadīšanos ar pipariem uz mēles no ielas malā ziedošo suņu sēņu lasītājiem, un vilties nenācās - jaunajā versijā dziesma nebūt nav sliktāka! Tāpat ausīs aizķērās intriģējošā “Tālumā”, blūzīgā “Vīrs melnā mētelī” un pacilājošā “Cik brīvs, tik dzīvs”, arī melodiskā “Putni”. Jebkurā gadījumā - atgriešanās jaunības izjūtās garantētas!

“Zinu, ka plates un CD ikdienā cilvēki lieto pavisam maz, tomēr tas ir veids, kā varam paši sev un mūsu kvēlākajiem klausītājiem pasniegt dāvanu. Visbeidzot - tas ir apliecinājums mūsu darbam dziesmu žanrā, un ir sajūta, ka laiks nav nomests zemē, tās radot. Tās ir mūsu sajūtas, kurām nu iedots pašu novērtējums laikā,” tā Ingus Ulmanis.