Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Vairākās pilsētās samazinās siltumenerģijas tarifi

© Kaspars Krafts / F64

Siltumenerģijas tarifi februārī samazināsies septiņiem komersantiem, bet vienam komersantam, kuram iepriekšējos mēnešos tarifs bija samazinājies, nedaudz palielināsies, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Zemāks tarifs no ceturtdienas ir Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā - 75,61 eiro par megavatstundu (MWh), Madlienā, Suntažos, Lauberē un Ķeipenē - 78,3 eiro par MWh, Mālpilī - 81,36 eiro par MWh, Cēsīs - 83,26 eiro par MWh, Saldū, Ezerē, Pampāļos un Namiķos - 85,06 eiro par MWh, kā arī Kuldīgā, Priedainē, Padurē, Pelčos, Ozolos, Rendā un Mežvaldē - 87,1 eiro par MWh, bet no 12.februāra tarifs samazināsies Jēkabpilī un būs 60,33 eiro par MWh.

Savukārt tarifs no ceturtdienas pieaudzis Saulkalnē un Salaspilī - no 65,39 eiro par MWh līdz 71,56 eiro par MWh. SIA "Salaspils siltums" SPRK vērtēšanai bija iesniedzis pilno tarifu projektu, kurā tiek pārbaudītas visas ar siltumapgādi saistītās izmaksas. Iepriekš šim komersantam visas ar siltumapgādi saistītās izmaksas tika pārskatītas 2020.gadā.

SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa.

SPRK Enerģētikas departamenta direktors Jānis Negribs skaidro, lai arī šogad janvāris, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, kopumā Latvijā iesākās ar būtiski zemākiem siltumenerģijas tarifiem - dažviet pat divas reizes un vairāk -, februārī saņemtajos siltumenerģijas rēķinos iedzīvotājiem var atspoguļoties aukstā laikā iestāšanās janvārī. Proti, arī pie zemākiem tarifiem rēķina apmērs var būt lielāks saistībā ar patērēto siltumenerģijas daudzumu apkurei lielā aukstuma dēļ.

Vienlaikus Negribs norāda, ka kurināmā resursu tirgos būtiskas izmaiņas pēdējos mēnešos nav notikušas. Gan gāzei, gan šķeldai cenas ir bijušas stabilas. Saglabājas tendence, ka lielākajai daļai siltumapgādes komersantu tarifi samazinās kurināmā cenu izmaiņu dēļ.

Siltumenerģijas komersanti turpina aktīvi sekot līdzi kurināmā cenu izmaiņām un, izmantojot atļauju pašiem noteikt tarifus, operatīvi veic izmaiņas. SPRK ik nedēļu vērtēšanai saņem siltumenerģijas komersantu tarifu projektus, attiecīgi izmaiņas tarifos notiek regulāri - katru mēnesi visa gada garumā, turklāt vienam komersantam tarifs var mainīties vairākas reizes gadā - gan pieaugt, gan samazināties atkarībā no kurināmā cenas.