Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Arvien vairāk iekšlietu darbinieku sēžas uz apsūdzēto sola; priekšplānā policistu vardarbība

© Ģirts Ozoliņš/MN

Pērn būtiski audzis pret iekšlietu darbiniekiem par nepamatotu vardarbību sākto kriminālprocesu skaits, aģentūru LETA informēja Iekšējās drošības birojs (IDB).

2023.gadā visvairāk audzis kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīto kriminālprocesus skaits par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kas saistīta ar vardarbību. Salīdzinājumā ar 2022.gadu šis rādītājs ir pieaudzis vairāk nekā divas reizes, veidojot 16% no visiem kriminālvajāšanai nosūtītajiem kriminālprocesiem.

Pagājušajā gadā 10% kriminālvajāšanai nosūtīto kriminālprocesu bijuši kukuļņemšanas gadījumi, 6% - par neizpaužamu ziņu izpaušanu, bet 4% - par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Vērtējot iekšlietu resora nodarbināto ārpus dienesta laika izdarītos noziedzīgos nodarījumus, kas veido 54% no visiem kriminālvajāšanai nosūtītajiem kriminālprocesiem, lielākā daļa no tiem pērn bija amatpersonu noziegumi pret ceļu satiksmes drošību, vadot transportlīdzekli apreibinošo vielu ietekmē, pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus vai arī izraisot ceļu satiksmes negadījumus, kā arī noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā.

Kopumā pērn IDB sācis 50 kriminālprocesus un 27 kriminālprocesus saņēmis no citām izmeklēšanas iestādēm. Birojs veicis pirmstiesas izmeklēšanu 142 dažādas sarežģītības kriminālprocesos, no kuriem lielākajā daļā pirmstiesas izmeklēšana ir pabeigta un lēmums par kriminālprocesa virzību pieņemts 92 kriminālprocesos.

Aizvadītajā gadā IDB 48 kriminālprocesos rosinājis prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret 72 personām, tai skaitā 56 Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbinātajiem: 40 Valsts policijas amatpersonām, astoņām Valsts robežsardzes amatpersonām, četrām Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonām un vēl četrām pašvaldību policiju amatpersonām.

No 2023.gada kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītajiem 48 kriminālprocesiem 54% kriminālprocesos izmeklēšana ir pabeigta un tajos stājies spēkā galīgais nolēmums.

Pērn vairāk nekā 30 reizes IDB informējis iekšlietu resora iestādes par konstatētiem pretlikumīgas rīcības riskiem un organizējis virkni sadarbības pasākumu, tai skaitā informatīvi izglītojošus pasākumus ar iekšlietu resora iestādēm.

IDB arī esot izvērtējis vardarbīgas rīcības riskus un to novērtēšanas mehānismus pašvaldības policijas iestādēs un ieslodzījuma vietās, kā arī sniedzis informāciju par risku identificēšanas un novērtēšanas metodiku, šo risku apzināšanas un risku vadības nepieciešamību.

Biroja priekšnieka pienākumu izpildītājs Igors Jaunrodziņš paudis, ka IDB darbā būtisks uzsvars tiek likts uz prevencijas darbu, lai tādējādi mazinātu noziedzīgus nodarījumus un apzinātu cēloņus, kas veicina pretlikumīgu rīcību Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs.

Aizvadītajā gadā IDB saņemts un izskatīts nepilns 1000 iesniegumi, pieaug iedzīvotāju aktīva anonīma ziņošana gan informatīvajā uzticības tālrunī, gan elektroniskajā pastā - aizvadītajā gadā vairāk nekā 400 reižu saņemta anonīma informācija.

2023.gadā IDB izmeklēto kriminālprocesu ietvaros arestēti 17 transportlīdzekļi, septiņi nekustamie īpašumi un naudas līdzekļi vairāk nekā 285 000 eiro apmērā. Kopējā arestam pakļautās mantas summa ir vairāk nekā 435 000 eiro.

"Ņemot vērā 2023.gadā konstatētās noziedzības tendences un IDB izveides mērķi, 2024.gadam noteikti vairāki pirmstiesas izmeklēšanas prioritārie virzieni: smagu un sevišķi smagu noziegumu atklāšana un izmeklēšana, jo īpaši dienesta pilnvaru pārsniegšana, ja tā saistīta ar vardarbību, amatnoziegumu atklāšana un izmeklēšana, iekšlietu resora nodarbināto izdarītu noziedzīgu nodarījumu tautsaimniecībā atklāšana un novēršana," uzsvērts IDB paziņojumā.

IDB ir iekšlietu ministra tiešā pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kuras funkcijās ietilpst atklāt, izmeklēt un novērst noziedzīgus nodarījumus, kurus izdarījuši Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbinātie, kā arī ar vardarbību saistītus noziedzīgos nodarījumus, kurus pildot dienesta pienākumus izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm vai Ostas policijas un pašvaldības policijas darbinieki.