Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Kāds šogad būs februāris? Prognozē dabas vērotājs

© Pixaby

Februāris ir kalendārās ziemas pēdējais mēnesis. Tas ir laiks, kad melnais krauklis taisa ligzdu un mēneša beigās kraukļu mātīte dēj olas. Sāk „zāģēt” lielā zīle un pirmo dziesmu skandina dzeltenā stērste. Sākas zīdastu pavasara ceļošana un sarkankrūtīšu pārvietošanās, bet lācenei migā piedzimst lācēni. Arī sniegs februārī jau smaržo pēc pavasara, savā interneta vietnē raksta dabas vērotājs Vilis Bukšs.

Viņš izsaka savu prognozi, kāds šogad varētu būt februāris.

"Ja seko ticējumam „Kāds 1. decembris, tāda ziema”, tad februārim, tāpat kā iepriekšējiem diviem ziemas mēnešiem vajadzētu būt ar mērenu salu, īslaicīgiem atkušņiem un mēnesim atbilstošu nokrišņu normu. Savukārt 20. augusts un 27. decembris paredz maigu un ar nokrišņiem ne visai bagātu Sveču mēnesi. 12. janvārī, kad bija jāvēro kautas cūkas liesa, varēja redzēt, ka atlikusī ziema būs bez barga sala un ilgstošs aukstums izpaliks. Liesa pārsvarā bija gluda, bez izteiktiem sabiezinājumiem. Tāpat arī kurmju darbošanās janvāra atkušņos liecina par to, ka stiprs sals izpaliks, bet siltu pavasari varēsim sagaidīt tikai pēc Lieldienām (31. marts).

Puteņu mēnesis šogad rādās būt ar mainīgiem, „zāģa zobiem” līdzīgiem laikapstākļiem mēneša sākumā un beigās, kad dienām, kad temperatūra virs nulles, sekos neliela līdz mērena sala dienas.

Mēneša pirmajā pusē nepastāvīgi laikapstākļi. Atkušņus, kad temperatūra rādās būt robežās no plus 1 līdz plus 6 grādiem, laikā ap jauno mēnesi (10. februāris) varētu nomainīt neliels līdz mērens sals, kad temperatūra diennakts tumšajā laikā dažviet var pazeminātie līdz mīnus 10, 12 grādiem. Nokrišņi šajā laikā nelieli un pārsvarā slapjš sniegs, sniegs, bet atkušņos arī smidzinošs lietus. Uz ceļiem apledojums un ceļi slideni.

Februāra otrajā pusē, augošā mēnesī, laikā no 16. līdz 20. februārim, pārsvarā bez nokrišņiem. Temperatūra dienas laikā robežās no 0 līdz mīnus 7 grādiem, bet naktīs debesīm skaidrojoties dažviet var pazemināties līdz mīnus 15 grādiem. Februāra beigās, pilnmēnesī (24., 29. februāris), atkal palielināsies nokrišņu iespējamība un temperatūra dienas laikā pietuvosies plus 3, plus 7 grādu robežai. Mēneša pēdējās dienās, kad starp mākoņiem uzspīdēs saulīte, varēs sajust arī silta gaisa plūsmu un sniegs jau sāks smaržot pēc pavasara...

Kopumā februāris rādās būt tuvu ikgadējiem vidējiem mēneša rādītājiem temperatūru ziņā, bet ar nokrišņiem drusciņ mazāk kā parasti. Sniega sega, lai arī atkušņos saruks un īpaši nepapildināsies, vismaz Latvijas austrumpusē vēl nekur nepazudīs.

Februāra otrajā pusē biežāk jāieklausās dabā un jāvēro debesis, jo līdz ar pavasara vēsmojumu sagaidīsim pirmos gājputnus, kukaiņu pamošanos un sulu kāpšanu kokos..." raksta V. Bukšs.