Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Neskaidrības par Ždanokas pārstāvētās LKS darba apturēšanu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Premjerei Evikai Siliņai (JV) nav precīzas informācijas, vai pašlaik iespējama Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Tatjanas Ždanokas pārstāvētās Latvijas Krievu savienības (LKS) darba apturēšana, par kuras līderi atklātībā nākusi informācija par iespējamu sadarbību ar Krievijas specdienestiem.

Vaicāta par iespējām ierobežot Ždanokas un viņas vadītājas LKS darbību, Siliņa pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes atzīmēja, ka pašlaik nav vēl skaidrs, vai pie esošā regulējuma var aizliegt organizācijas darbību, ja sadarbības fakts nav oficiāli konstatēts kriminālprocesā.

Siliņa izcēla gan jau paveikto cīņā pret noziegumiem pret valsti, gan arī pieļāva iespēju turpināt likumdošanas stiprināšanu. Ja nepieciešams, varam skatīties uz jauniem papildu grozījumiem Biedrību un nodibinājumu likumā, lai noteiktu stingrāku regulējumu, izteicās politiķe.

Valsts drošības dienests (VDD) ir norādījis, ka pie papildu informācijas saņemšanas tiks turpināta izmeklēšana attiecībā uz konkrēto politisko spēku vai politiķi, atzīmēja Ministru prezidente.

Siliņa vērsa uzmanību, ka Saeima 2022.gadā pieņēma vēlēšanu likumu grozījumus, kas liedz tiesības kandidēt uz EP bijušajiem komunistiskā režīma darboņiem, kas iestājās pret Latvijas neatkarības atjaunošanu, un šis ierobežojums attiecas arī uz Ždanoku.

Saeima grozījumus veica EP vēlēšanu likumā, tajos nosakot, ka EP vēlēšanās Latvijā nevar kandidēt un EP nevar ievēlēt personu, kura pēc 1991.gada 13.janvāra darbojusies Padomju Savienības Komunistiskajā partijā (Latvijas Komunistiskajā partijā) un citās līdzīgās organizācijās. Ministru prezidente uzsvēra to kā politisku panākumu.

Tāpat ir stiprināts Krimināllikums, paredzot bargāku atbildību tām personām, kas sadarbojas ar ārvalstu aģentiem, uzsvēra Siliņa. Neesot noslēpums, ka iepriekš tiesas ļoti rezervēti piemērojušas attiecīgās normas, tāpēc koalīcija no savas puses ir gatava turpināt likumdošanas uzlabošanu, solīja premjerministre.