Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

"Katram policistu klāt nepieliksi." Austrumu slimnīcas vadītājs komentē nesen notikušo uzbrukumu pacientam slimnīcas telpās

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Agresīvus pacientus ir ļoti grūti identificēt, jo brīdis, kad pacients kļūst agresīvs, ir neparedzams, atzīst Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs, komentējot notikušo pacienta uzbrukumu citam pacientam.

Viņš uzsvēra, ka jebkura veida vardarbība nav pieļaujama. Tas attiecas gan uz fiziskiem pacientu vai to piederīgo uzbrukumiem ārstniecības personālam, gan citiem pacientiem. Slimnīcas šā gada prioritāte ir veicināt drošību, kas iekļauj gan darbinieku, gan pacientu, gan datu un infrastruktūras drošību, tādēļ tiks turpināts darbs un sarunas ar tiesībsargājošajām iestādēm, lai turpmāk šādus gadījumus nepieļautu.

Vaicāts, vai agresīvus pacientus vajadzētu nodalīt no citiem pacientiem, Staņēvičs atzina, ka tādus ir ļoti grūti identificēt, jo brīdis, kad pacients kļūst agresīvs, ir neparedzams. Viņš arī pauda viedokli, ka šādi gadījumi ir sabiedrības problēma kopumā, ko nepieciešams risināt jau ikdienā. Vienlaikus viņš apliecināja, ka slimnīcas darbinieki nekavējoties reaģē, ja savlaicīgi redz potenciālu risku, ka pacients apdraud citus. Biežāk gan riskus neesot iespējams noteikt.

"Nav arī pieļaujama kaut kāda diskriminējoša attieksme pret pacientu pirms, teiksim, zināma medicīniska iemesla. Bet droši vien konkrētus preventīvus lēmumus nav iespējams pieņemt, jo policistu katram ārstam un pacientam blakus nepieliksi, tāpēc beigu beigās tā ir mūsu sabiedrības atbildība - uzņemties drošību katram pašam par sevi un līdzcilvēkiem," atzina Staņēvičs.

Tikmēr Tiesībsarga birojā norāda, ka uzbrukums pacientam ārstniecības iestādes palātā liecina par nepietiekamu pacientu drošības nodrošināšanu slimnīcā, iespējams, pienācīgi neizvērtējot augstas pakāpes risku, ievietojot palātā kopā ar pārējiem pacientiem cilvēku, kas sava veselības stāvokļa un uzvedības dēļ acīmredzami var radīt bīstamību un drošības apdraudējumu gan sev, gan citiem. Turklāt situācijās, kad ir objektīvi nepieciešama pacienta ierobežošana, mehāniski fiksējot pacienta ķermeni, būtu vēlams to iespēju robežās neveikt citu pacientu klātbūtnē. Līdz ar to šādam pacientam fiziski nevajadzēja atrasties vienā palātā kopā ar citiem pacientiem, uzsver Tiesībsarga birojā.

Tiesībsarga birojā skaidro, ka ikvienam pacientam ir tiesības ne tikai uz kvalitatīvu, bet arī drošu veselības aprūpi. Pacients, kurš uzticējis savu veselību un dzīvību ārstiem un saņem ārstniecības pakalpojumu slimnīcā, ir mazāk aizsargātā puse šajās attiecībās. Pacienta drošība, saņemot ārstniecības pakalpojumu, jo sevišķi stacionārā, ir prioritārs jautājums, norāda Tiesībsarga birojā.

Starp pacientu un RAKUS noslēgtais ārstniecības līgums paredz, ka pacientam, saņemot ārstnieciskos pakalpojumus un uzturoties slimnīcai piederošajā teritorijā, ir pienākums ievērot slimnīcas iekšējos noteikumus un vispārpieņemtās pieklājības normas, kā arī cienīt citu pacientu tiesības. Savukārt par pacienta veselībai nodarīto kaitējumu slimnīca atbild saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, norāda Tiesībsarga birojā.

Saskaņā ar Pacientu likumu pacientam ir tiesības uz atlīdzību par viņa dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu, tostarp arī morālo kaitējumu, kuru ar savu darbību vai bezdarbību nodarījušas ārstniecības iestādē strādājošās ārstniecības personas vai radījuši apstākļi ārstniecības laikā. Tāpat pacietiem ir arī tiesības uz atlīdzību par izdevumiem, kas saistīti ar ārstniecību, ja ārstniecība ir bijusi nepieciešama, lai novērstu vai mazinātu ārstniecības personas vai apstākļu ārstniecības laikā nodarītā kaitējuma nelabvēlīgās sekas pacienta dzīvībai vai veselībai.

Kā ziņots, Valsts policija sākusi administratīvā pārkāpuma procesu par uzbrukumu pacientam Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Kāda sieviete tviterī norādījusi, ka Gaiļezera slimnīcā viņas tēvs, kurš ir pirmās grupas invalīds, šonedēļ naktī piedzīvojis uzbrukumu.

Tēvs pamodies no sitieniem pa galvu, ko izdarījis cits palātas biedrs. Palātā atradies tika uzbrucējs un cietušais. Uzbrucējs ilgstoši lietojis alkoholu un jau ir bijis agresīvs pret personālu, tādēļ bijis piesiets pie gultas, bet ticis vaļā.

Cietušais uzturējies slimnīcā pēc galvas smadzeņu operācijas uz staru terapiju. Vīrietim jau bijusi trešā operācija tādēļ viņam esot grūtības saprast apkārt notiekošo.

Pacients, kas izdarīja sitienus, tos vērsis tieši pret operēto galvas pusi, radot nopietnus un tālejošus riskus.

Pēc uzbrukuma izdarīšanas pacients aizbēdzis no slimnīcas, bet personāls par situāciju uzzinājis tikai no rīta.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA apliecināja, ka saistībā ar notikušo sākts administratīvā pārkāpuma process un nozīmēta ekspertīze. Iespējamā vainīgā persona ir noskaidrota.