Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Muitas kontroles pasākumos pērn novērsti vairāk nekā 14 500 pārkāpumi

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde muitas kontroles pasākumos pagājušajā gadā novērsusi 14 506 pārkāpumus, kas ir par 44,6% vairāk nekā 2022.gadā, informē VID pārstāvji.

Muitas kontroles pasākumos novērsto pārkāpumu skaita pieaugums pērn galvenokārt ir saistīts ar pastiprinātajām kontrolēm, kas tiek veiktas, lai nodrošinātu sankciju ievērošanu.

2023.gadā, piemērojot principu "Konsultē vispirms", 32% gadījumu pārkāpumi atzīti par maznozīmīgiem, ļaujot klientam novērst pieļautā pārkāpuma sekas.

VID arī atzīmē, ka 50% no visām kontrolēm pērn veiktas sankciju risku mazināšanai.

Pērn VID Muitas pārvalde dokumentu un muitas fiziskās kontroles rezultātā 2175 gadījumos liedza noformēt muitas procedūras sankcijām pakļautu preču kravām, tostarp 732 gadījumos novērsa sankcijām pakļautu preču izvešanu no Eiropas Savienības (ES) uz Krieviju un Baltkrieviju, bet 443 gadījumos liedza tās ievest ES no Krievijas un Baltkrievijas.

VID Muitas pārvalde liedza importēt ES tādas sankcijām pakļautas preces kā lopbarību, koksnes kurināmo, kokmateriālus, saplāksni un citu preču kravas. Tāpat muita novērsa mēģinājumus izvest dažādas elektroierīces, iekārtas, transportlīdzekļu rezerves daļas, metālizstrādājumus, kā arī luksusa preces, kas pārsniedz noteikto robežvērtību, piemēram, vieglos auto un citas preces.

Muitas kontroles rezultātā konstatējot noziedzīga nodarījuma pazīmes, lietas materiāli tiek nodoti VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesa sākšanu.

Pamatojoties uz VID Muitas pārvaldes nosūtītajiem materiāliem, par sankciju pārkāpumiem pagājušajā gadā VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde sāka 144 kriminālprocesus, bet 2022.gadā - 114 kriminālprocesus.

Papildus pērn 5614 gadījumos VID Muitas pārvalde konstatēja sankcijām pakļautas preces fizisko personu transportlīdzekļos, bagāžā un pasta sūtījumos, kā arī personām liedza izvest skaidru naudu ES oficiālajās valūtās.

Kopumā 2023.gadā VID Muitas pārvalde novērsa 7789 pārkāpumus saistībā ar ierobežojošo pasākumu, kas noteikti pret Krieviju un Baltkrieviju, neievērošanu.

Vienlaikus robežšķērsošanas vietās tika veikta kontrole, lai novērstu akcīzes preču kontrabandu. Pagājušajā gadā tika izņemti 7,6 miljoni kontrabandas cigarešu, kas ir par 56% mazāk nekā 2022.gadā. Tāpat izņemti citi smēķēšanas produkti, piemēram, 23 kilogrami ūdenspīpju tabakas, 6,6 kilogrami karsējamās tabakas. Kontroles rezultātā konstatēti 8862 litri degvielas, kas ir 2,8 reizes vairāk nekā 2022.gadā, kā arī 1170 litru alkoholisko dzērienu, kas ir par 31,8% vairāk nekā 2022.gadā.

Pagājušajā gadā muitas amatpersonas konstatēja 75 pārkāpumus, kas saistīti ar skaidras naudas nedeklarēšanu. Nedeklarētās vai nepilnīgi deklarētās naudas kopēja summa, pārrēķinot eiro, bija 1,5 miljoni eiro.

Savukārt 230 gadījumos tika atklātas kravas un sūtījumi ar viltotām precēm, kopā konstatētas 231 365 vienības viltotu preču.

VID Muitas pārvaldes amatpersonām atklājot narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu, 2023.gadā tika sākti 125 kriminālprocesi. Papildus tam VID muitas amatpersonas veica aizdomīgu pasta sūtījumu kontroli, un 99 gadījumos personas pēc muitas uzaicinājuma neieradās uz sūtījuma atvēršanu, līdz ar to aizdomīgie pasta sūtījumi tika nodoti iznīcināšanai.