Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Pieņem mehānismu ostu reformas veicināšanai

© Ģirts Ozoliņš / F64

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ostu likumā, kas pie nepieciešamības pieļaus rosināt ostu reformas gaitas pārskatīšanu.

Likumā noteikts, ka Ministru kabinets līdz 2024. gada 30. jūnijam iesniedz Saeimai ziņojumu par ostu pārvaldības reformas īstenošanu. Ja ostu pārvaldes reformas gaitu būs nepieciešams pilnveidot vai pārskatīt, valdībai būs jāsagatavo un jāiesniedz nepieciešamos šā likuma grozījumus.

Tāpat noteikts, ka no 2024.gada 15 .februāra Rīgas brīvostas pārvalde un Ventspils brīvostas pārvalde turpina darboties tādā pašā statusā, kāds tām bija līdz 2024.gada 14. februārim.

Likuma pārejas noteikumi papildināti arī ar normu, ka līdz Rīgas brīvostas pārvaldes un Ventspils brīvostas pārvaldes likvidācijai to valdē būs četri valdes locekļi - ekonomikas ministra, finanšu ministra, satiksmes ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra izvirzīti pārstāvji, kurus amatā ieceļ un no amata atbrīvo Ministru kabinets.

Līdz 2024.gada 14.februārim valdē ieceltie locekļi turpinās veikt savus pienākumus līdz atbrīvošanai vai līdz brīdim, kad iestāsies cits tiesisks pamats valdes locekļa amata zaudēšanai, nosaka šodien Saeimā pieņemtās izmaiņas.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā, Saeimas atbildīgās komisijas deputāti iepriekš uzklausīja Satiksmes ministriju (SM) par ostu reformas īstenošanas gaitu un iemesliem, kāpēc nepieciešams pagarināt ostu reformas īstenošanas termiņu. Vienlaikus komisijas deputāti aicināja ministriju rast risinājumus jēgpilnai reformai.

SM pārstāvis komisijā paudis, ka līdz šim ostu pārvaldības reformas īstenošanu ir sarežģījuši gan pienācīgi nepārdomātie ostu pārvaldes reformēšanas risinājumi, gan to sasteigtie termiņi, gan nepietiekamā pašvaldību iesaiste.

Likuma grozījumi stāsies spēkā 15. februārī.