Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ceļotāji no Kipras var ievazāt Latvijā kaķiem nāvējošu vīrusu

© Publicitātes foto

Latvijas iedzīvotāju iecienītais ziemas atpūtas galamērķis Kipra slēpj sevī augstu risku Latvijā ievazāt kaķiem nāvējošā kaķu koronavīrusa Kipras paveidu. Kopš pērnā gada sākuma Kiprā tiek ziņots par kaķu infekciozā peritonīta plašu izplatību ar tā augstu letalitāti īpaši klaiņojošu kaķu populācijā. Ar šiem klainojošajiem kaķiem bieži saskaras tūristi, - vēsta kanāla 360TV raidījums “ZIŅneši”.


Kaķu infekciozais peritonīts (angliski - Feline infectious peritonitis (FIP)) ir infekcijas slimība, ko izraisa kaķu koronavīruss, kas līdz šim ir bijis sastopams visā pasaulē gan mājas kaķiem, gan savvaļas kaķiem, taču tieši Kiprā mutējies tāds paveids, kas neārstēts nozīmē kaķim nomiršanu. Kipras medijos atrodama informācija, ka šādi miruši, iespējams, līdz pat 300 000 klaiņojošo kaķu.

Ryanair un airBaltic reisi uz Kipru ir vairākas reizes nedēļā. Ziemā gaisa temperatūra Kiprā ir nedaudz virs +20 grādiem. Cenas lidojumiem šoziem tik pievilcīgas, ka lidmašīnas piepildītas. Cilvēku cirkulācija ietver risku, ka Kipras kaķu koronavīruss tiek ievazāts arī Latvijas mājas kaķiem.


Kā reportāžā no Kipras rāda “360TV ZIŅneši”, klaiņojošie kaķi ir sastopami teju visur publiskajās vietās. Tie glaudās tūristiem gar kājām āra kafejnīcās un restorānos. Bezsaimnieku kaķi mēdz netraucēti staigāt par viesnīcām. Kipras ļaudis kaķiem daudzviet izveidojuši barotavas, un ļoti bieži tūristi tur glauda kaķus. Un, ja viņi inficēti, ir risks padarīt citas virsmas infekciozas kā pārneses avotu jau tālāk. Un iespēja sastapties Kiprā ar klaiņojošiem kaķiem ir liela. Lēsts, ka bezsaimnieku kaķu populācija uz salas sasniedz pusotru miljonu.

Kaķu koronavīruss no slima dzīvnieka organisma izdalās caur elpošanas traktu, kā arī - gremošanas traktu ar fekālijām, tādēļ kaķi visbiežāk inficējas nonākot kontaktā ar citu kaķu fekālijām, kontakta ceļā ar slimu dzīvnieku, kā arī cilvēkam pārnesot vīrusu ar apaviem, apģērbu, somu, koferi. Tā raidījumam skaidro Pārtikas un Veterinārā dienesta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Tatjana Ribakova: “Ja cilvēks nostaigā ar apaviem, kurā ir kaķu fekālais piesārņojums, tad ir apavi padarīti par infekcijas pārneses avotu. Kaķu koronavīruss var būt arī kaķim uz kažoka, un, ja cilvēks tam pieskaras, un pēc tam pieskaras somai, tad soma padarīta par infekcijas pārneses virsmu. Vīruss var palikt arī uz bikšu stariem, ja gar kājām noglaudies kaķis. Āra kafejnīcās cilvēki mēdz savas somas turēt uz zemes, bet tur nostaigā garām inficēts kaķis. Vīruss saglabāsies uz somas vai kofera.” Kad pēc atpūtas Kiprā cilvēks atgriežas Latvijā, un šiem apaviem vai somai nu pieskaras Latvijas kaķis, tad jūsu mājdzīvnieks var saķert vīrusu, - skaidrots “360TV ZIŅnešos.”


Ceļotājiem, īpaši kaķu īpašniekiem, būtiski ievērot vairākus piesardzības soļus, lai novērstu savu dzīvnieku saslimšanu. Nekādā gadījumā neglaudīt klaiņojošos kaķus. Esot vēl Kipras lidostā pirms atgriešanās mājās pie sava dzīvnieka Latvijā, ir jāveic virsmu dezinfekcija, lai novērstu sava dzīvnieka saskari ar Kiprā izmantotajiem āra apaviem. Apģērbs jāievieto maisā. Dezinficējiet ceļojuma aprīkojumu - ceļojuma somas virsmu, ritentiņus, apavu zoles un citu priekšmetu virsmas, kas varēja būt saskarē ar kaķiem Kiprā, - piesardzības padomi sniegti raidījumā.