Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Saskata nepilnības parakstu vākšanā par Saeimas atlaišanas ierosināšanu

© Kaspars Krafts / F64

Seši parlamentā nepārstāvētie politiskie spēki saskata pieļautas nepilnības parakstu vākšanā par Saeimas atlaišanas ierosināšanu.

Politiskie spēki "Suverēnā vara", partiju apvienība "Pamats-LV", "Apvienība jaunlatvieši", partija "Tautas varas spēks", "Tautas kalpi Latvijai" un partija "Vienoti Latvijai", kas bija starp parakstu vākšanas rosinātājiem, esot veikuši "parakstu apliecināšanas vietu auditu" un konstatējuši "vairākus pārkāpumus", piemēram, problēmas konstatētas ''Latvija.lv'' elektroniskā parakstu vākšanas vietnes darbā, bet Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājas lapā izvietotā, pašvaldību sagatavotā informācija par parakstu apliecinātājiem neatbilstot reālajai situācijai. Parakstu vākšanas iniciatori vēlas, lai pašvaldības atteiktos no nodevas pieprasīšanas par paraksta apliecināšanu klātienē.

Saeimā nepārstāvētās politiskās partijas esot vērsušās EDSO Varšavas birojā ar aicinājumu pievērst uzmanību vēlētāju tiesībām Latvijā.

Politiskie spēki rosina piešķir papildus līdzekļus CVK sabiedrības regulārai informēšanai par parakstu vākšanām. Partijas aicina apsvērt iespēju, noslēdzot līgumu ar iniciatīvas grupu un reģistrējot tās konkrēto pilnvaroto personu, piešķirt tiesības patstāvīgi vākt parakstus par iniciatīvām.

Par 14.Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanu vairāk nekā divu mēneša laikā parakstījušies ap 37 468 cilvēku, liecina portālā "Latvija.lv" publicētā informācija. Parakstīšanās par referendumu sākās 10.novembrī, un parakstu savākšanai ir dots gads.

Lai parakstu vākšanu varētu uzskatīt par sekmīgu un varētu rīkotu tautas nobalsošanu par 14.Saeimas atsaukšanu, par iniciatīvu jāparakstās vismaz 10% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem jeb 154 241 Latvijas pilsonim, kas sasniedzis 18 gadu vecumu.

Kā ziņots, parakstu vākšana referenduma sarīkošanai sākusies pēc astoņu dažādu politisko spēku iniciatīvām. Sagaidot 14.Saeimas darba pirmā gada jubileju, ar pieteikumiem parakstu vākšanai par tās atsaukšanas ierosināšanu uz Centrālo vēlēšanu komisiju steidzās partijas "Latvija pirmajā vietā", "Stabilitātei", "Tautas varas spēks", "Suverēnā vara", "Tautas kalpi Latvijai", "Apvienība Jaunlatvieši" un partiju apvienības "Pamats-LV" un "Jaunā saskaņa". Vēlāk tām pievienojās arī Nacionālā savienība "Taisnīgums".