Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldībām piešķir 25 miljonus "zaļākam" transportam

© Dmitrijs Suļžics / F64

Pašvaldībām piešķirs nepilnus 25 miljonus eiro bezemisiju transportlīdzekļu iegādei, paredz šodien valdības pieņemtie noteikumi par atbalstu bezemisiju transportlīdzekļu izmantošanas veicināšanai pašvaldībās.

Pasākuma mērķis ir sniegt atbalstu pašvaldībām bezemisiju transportlīdzekļu iegādei, veicinot pāreju uz klimatneitrālu ekonomiku.

Pasākuma mērķa grupa ir pašvaldību izglītības iestāžu izglītojamie, sociālo pakalpojumu, sociālās palīdzības un sociālās aprūpes saņēmēji, pašvaldības kultūras darbinieki, amatiermākslas kolektīvi un veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēji.

Plānots, ka pašvaldību funkciju īstenošanai un pakalpojumu nodrošināšanai tiks iegādāti vismaz 38 bezemisiju transportlīdzekļi, bet jaunā vai modernizētā publiskā transporta lietotāju skaits gadā sasniegs vismaz 323 000 lietotāju

Atbalstu plānots piešķir granta veidā. Kopējais plānotais finansējums ir ne mazāks kā 24 916 838 eiro, no kuriem pašvaldību finansējums plānots ne mazāks kā 3,7 miljoni eiro.

Paredzēts, ka pasākumu īstenos divās atlases kārtās.

Kā aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, projekta minimālais kopējo attiecināmo izmaksu apmērs ir 200 000 eiro, savukārt projekta maksimālais finansējums - 3 miljoni eiro.

Projektu atlase tiks organizēta atklāta konkursa veidā. Konkursā priekšroka tiks dota tiem projektiem, kuros paredzēts mazāks Taisnīgas pārkārtošanās fonda finansējuma apjoms uz vienu pārvadāto pasažieri un pasažieru pārvadājumi tiks veikti no vai uz vismaz divām novadu teritoriālajām vienībām. Priekšroka tiks dota projektiem, kuros plānots pārtraukt ekspluatēt pašvaldības īpašumā esošus ar fosilās izcelsmes degvielu darbināmus transportlīdzekļus.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra kā Eiropas Savienības fondu sadarbības iestāde projektu iesniegumu pirmās atlases kārtu plāno izsludināt februārī. Pirmās atlases kārtas projekti īstenojami līdz 2026.gada 31. decembrim.