Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Vācijas uzņēmums nopērk zemi Ogres novadā, nežēlojot miljonus

© Kaspars Krafts / F64

Pērn Latvijā lielākais darījums ar lauksaimniecībā izmantojamo zemi un mežiem bija par 5,098 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" pārstāvji.

Vācijas uzņēmums no mežsaimniecības uzņēmuma, kas specializējas nekustamo īpašumu pirkšanā un pārdošanā, vienā darījumā iegādājies 754 hektārus Ogres novadā. Tostarp 90% no īpašuma bija lauksaimniecībā izmantojamā zeme, bet 3% - meži. Darījuma summa bija 5 098 024 eiro.

Otrajā vietā ir darījums par 35 zemes vienībām ar kopējo platību 505 hektāri Kurzemē un Zemgalē. Īpašumus galvenokārt veido meža zemes ar kopējo krāju 73 447 kubikmetru apjomā. Zemi "Latio" izsolē no Somijas uzņēmuma iegādājās Latvijas mežizstrādes uzņēmums. Cena par hektāru darījumā sasniedza 8040 eiro, kas ir augstākais rādītājs starp apskatītajiem darījumiem. Kopējā darījuma summa 4,06 miljoni eiro.

Savukārt trešajā vietā ierindojas 3,881 miljona eiro vērtais darījums par 701 hektāru Vidzemē. Zemi iegādājās Igaunijā reģistrēts uzņēmums no Latvijas uzņēmuma, kas specializējas nekustamo īpašumu pirkšanā un pārdošanā. Īpašumā 85% veidoja meži, bet 11% - lauksaimniecībā izmantojamā zeme.

"Latio" un portāla "Cenu banka" dati liecina, ka pērn juridisko personu darījumos pārdoti 57 588 hektāri zemes, kas, salīdzinot ar 2022.gadu, ir par 22% mazāk. Kopējā reģistrēto darījumu summa bija 254 miljoni eiro.

Tostarp gandrīz trešdaļa darījumu ar mežu platībām un lauksaimniecībā izmantojamām zemēm novēroti Latgalē, bet 27% - Vidzemē. Savukārt Kurzemē, Zemgalē un Pierīgā vidēji notika 15% darījumu katrā.

"Latio" pārstāvji atzīmē, ka, ņemot vērā lēnāku tirgus tempu darījumos ar mežiem un lauksaimniecības zemēm 2023.gada otrajā pusgadā, samazinājusies ārvalstu investoru aktivitāte. Salīdzinot ar 2022.gadu, pērn ar ārvalstu kapitālu meži un lauksaimniecībā izmantojamā zeme iegādāti par 44% mazāk.

Kompānijā uzsver, ka investoru interese nav apstājusies, bet tirgū rūpīgāk tiek meklēti izdevīgāki piedāvājumi.

Tāpat dati liecina, ka ārvalstu investori pērn pārdevuši par 38% vairāk meža īpašumu nekā gadu iepriekš, kas ir 17% no visām 2023.gadā pārdotajām platībām.

"Latio" Mežu pārdošanas nodaļas vadītājs Jānis Vēbers atzīmē, ka pārdot vienkopus lielus, ģeogrāfiski sadrumstalotus zemes īpašumus mainīgā tirgus vidē ir laikietilpīgi, juridiski un procesuāli sarežģīti.

"Šādi darījumi prasa specifiskas zināšanas par konkrēto nozari, turklāt precīzu īpašuma vērtību nosaka ar īpašu metodoloģiju, kas raksturīga tikai meža un lauksaimniecībā izmantojamo zemju segmentam," atzīmē Vēbers.

Vienlaikus viņš piebilst, ka pērnais gads parādīja, ka meži un lauksaimniecības zemes aizvien ir būtiska Latvijas nekustamā īpašuma tirgus daļa, kura izaugsmi lielākā mērā nekā citos tirgus segmentos nosaka ārvalstu investoru redzējums.