Sociālajā jomā turpina taupīt uz pabalstiem

Lai gan politiķi un dažādas raudzes eksperti norāda, ka sociālā budžeta izdevumi līdz šim nav mazināti, pēdējos divos gados uz sociālo pabalstu rēķina ietaupīti vismaz 100 miljoni latu.

Vairāk nekā 70 miljonu latu plānots ietaupīt šogad un turpmākajos divos gados, jo valdība nolēmusi vismaz uz diviem gadiem pagarināt pabalstu samazinājumus. Tas nozīmē, ka pabalstu jomā krīzes situācija turpināsies vēl vismaz pāris gadus.

Sākotnēji deklarēti kā īslaicīgi ierobežojumi uz krīzes laiku, vairāku pabalstu samazinājumi draud pārvērsties par pastāvīgiem. Valdība šonedēļ nolēmusi, ka sociālās apdrošināšanas pabalstus, tostarp jaunajiem vecākiem, jāturpina ierobežot ne tikai līdz 2012. gadam, kā sākotnēji plānots, bet ilgāk. Saskaņā ar grozījumiem likumā Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam ierobežojumus sociālajiem pabalstiem iecerēts saglabāt līdz pat 2014. gada beigām.

Pirms diviem gadiem vasarā valdība izšķīrās par krīzes diktētu soli un pieņēma atsevišķu likumu, lai noteiktu pabalstu izmaksu uz krīzes periodu – līdz 2012. gadam. Tas paredzēja gan pensiju samazinājumu par 10% un par 70% – strādājošajiem pensionāriem, gan sociālās apdrošināšanas pabalstu ierobežojumus vai pat strādājošo vecāku gadījumā aizliegumu strādāt un saņemt vecāku pabalstu. Pensiju samazināšanu par nelikumīgu atzina Satversmes tiesa, savukārt strādājošie vecāki palika ar garu degunu. Tiesa savā spriedumā cita starpā minēja, ka vecāku pabalsta ierobežojumi ir īslaicīgi, uz krīzes periodu. Patlaban pastāv bažas, ka šie pabalsta ierobežojumi varētu būt ilgāki, nekā sākotnēji plānots.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka tā mērķis ir «veicināt valsts sociālās apdrošināšanas budžeta stabilitāti īstermiņā, saskaņojot valsts pabalstu sistēmu ar pašreizējās ekonomiskās situācijas iespējām». Atbilstoši prognozēm tuvākajos gados tiek plānots būtisks valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta deficīts – pērn tas sasniedza 335,8 miljonus latu, šogad prognozēts 237,4 miljonu latu apmērā, bet 2012. gadā – 210,9 miljoni latu. Saskaņā ar LM prognozēm ne 2013., ne 2014. gadā situācija valsts sociālās apdrošināšanas budžetā būtiski neuzlabosies. Ja pabalstu ierobežojumus neatceļ, speciālajā budžetā var iegūt papildus 25,83 miljonus latu 2013. gadā un 26,42 miljonus latu

2014. gadā. Šie pasākumi, pēc LM domām, atgriezīs speciālā budžeta finansiālo stabilitāti 2026. gadā.

Interesanti, ka premjerministrs Valdis Dombrovskis trešdien intervijā Radio 101 apgalvoja, ka pabalsti Latvijā vēl aizvien ir pietiekami dāsni. Lēmums pagarināt pabalstu ierobežojumus vēl uz diviem gadiem pieņemts, izvērtējot Latvijas fiskālo situāciju un nepieciešamību sabalansēt budžetu. Pēc premjera teiktā, pēc diviem gadiem vairāki pabalsti, kas pašlaik tiek maksāti no sociālā budžeta, tiks pārlikti uz pamatbudžetu.

***

TURPINĀS IEROBEŽOT

Vecāku pabalstam ir noteikti griesti 350 latu apmērā un vēl 50% no atlikušās summas

Vecāku pabalstu nedrīkst saņemt, ja bērna kopšanas atvaļinājumā strādā

Maternitātes pabalstu

Paternitātes pabalstu

Bezdarbnieka pabalstu

Slimības pabalstu

Svarīgākais